film izle

За политическия инфантилизъм

gerb-izboriИнфантилизмът в политиката. Сериозна тема, на която трябва да се отдели повече внимание. Може би е необходима огромна монография, над която да работят дълги години екип учени, най-светлите умове в съвремието ни; защото инфантилизмът в политиката си е инфантилизъм и на обществено съзнание, сериозен културен феномен, който е възможно да се превърне в основен проблем за цялото човечество. Тук не става въпрос само за глупост. Глупостта е очевидна. Очевидно е и това, че глупостта ни забавлява. Харесва ни да сме олигофрени. Така като че ли се опазваме от някои свои съзнателни страхове. Малко като щрауса. Забие си главата в земята, намерил упование в желязната логика: „Аз не те виждам, следователно и ти не ме виждаш!“. Случаят е аналогичен: „Държа се като идиот, ти виждаш идиот, който вярва, че две плюс две е пет, следователно две и две е пет или поне съм толкова тъп, че ти вярвам, че две и две е пет!“. Или хайде да излезем от формулировката. „Държа се като идиот, ти виждаш идиот, който вярва на единия ден, че без „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“ България остава в предишните векове (според думи на Б.Б.), който вярва на другия ден, че „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“ ще ни направят зависими от Русия (според последвали речи на Б.Б.), от което се подразбира още, че в Русия е сталински комунизъм, а Путин – директор на концентрационен лагер, който всеки момент „големите шефове“ от НАТО ще обявят в несъстоятелност, ликвидират и обявят за приватизация. В този дух минаха години управление на ГЕРБ, а сега покрай фарса, наречен още президентски избори, очевидно глупавото политическо поведение и общонационалното възприемане на това глупаво политическо поведение достига до абсурдни стойности. И никой сякаш не забелязва, преструва се на дебил. И толкова убедително се преструва на дебил, че сам си вярва, че е дебил и няма как като дебил да осъзнае колко е дебилно това, на което е подложен. И не става въпрос, че Митьо Пищова пак се е разпищовил и говори публично как щял да поведе кандидат-президентските кампании – с кебапчета из селата и т.н.; не става въпрос и за това, че след изявлението на този отявлен шоумен – продукт на масовата ни култура, средните потребители на социалните мрежи изпаднаха в екстаз и споделят ли, споделят материала (за да го критикуват или да се хилят като репи), а за още по-идиотското, в най-сериозния смисъл на думата, поведение на „сериозни политически играчи“.

Вече научихме „кой изпи бирата“, а любителят на кримки сигурно е разбрал „кой е убиецът“ в поне тридесет и два романа на Агата Кристи, кой обаче е кандидат-президентът на ГЕРБ днес – 12.09 – още се не знае. Но пък днес, 12.09, още в сутрешните часове научих, че ГЕРБ „спазили традицията си“ и първи се регистрирали в ЦИК за изборите.

Каква голяма новина! От каква изключителна важност!

Цветан Цветанов го изтъква с гордост, като че ли иде реч за изнамиране на формула в бобрата срещу рака. Че какво значение има първи ли, пети ли си подал документите за състезание, което не е започнало? Редът няма никакво значение, освен може би някаква символика, която е толкова безсмислена, че не може да се нарече даже и суеверие.

Пак да кажа – датата е 12.09. Прочетох новината първо в голям и сериозен новинарски сайт (после и в множество други). На такава позиция се намираше, че ако на нейно място беше пуснато съобщение за дете, събиращо средства за животоспасяваща операция, до вечерта средствата щяха да бъдат събрани. Но какво да се прави, информацията за спасяването на един човешки живот и всяка информация, свързана с политиката, са различни, некоректно е да се сравняват и да се изтъква стойността на едната за сметка на другата. И едното, и другото са от значение. И вълнуват по различен начин народа, както и трябва. Но все пак иде един момент, в който е невъзможно да не ти направи впечатление стойността на една информация, която би трябвало да вълнува някого. Чакаме име на кандидат-президент. Вместо това ни поднасят: „първи се регистрирахме“. И това е информация, която струва един човешки живот. Наистина е така, защото все пак можеше на мястото на политическата информация (защото няма никаква действителна политическа информация), да бъде публикувана информация за борещо се за живота си дете. А тук отговорността не е на медиите, защото те, ако не отразят получената от ГЕРБ информация, това спокойно може да се разтълкува и като „медийно затъмнение“, което би било смешно, разбира се, като се има предвид спрямо коя политическа сила е и с какви средства разполага тази политическа сила, но то кое ли не е смешно, по-скоро трагикомично, гротесково напоследък. Отговорността, че едно дете днес умря, за да се изтъпанчи Цветан Цветанов с глупостта си, е на ГЕРБ и на народа, който изобщо толерира подобно празнодумие. Няма да се учудя, ако тези дни предизборната кампания включи: „Цецка Цачева първа си измива зъбите сутрин“, „Бойко Борисов си обува първо десния чорап, следователно е най-десният политик“. За абсурда: „Президентът е обединяваща фигура на всички българи, няма да ви кажем кой е, ние си знаем, гласувайте за ГЕРБ!“, кой да поговори, няма време – всичкото отива за празни приказки.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация