film izle

Плевенчани поставиха цветя пред паметния знак на борците за независима България (снимки)

dsc05353Десетки плевенчани се събраха днес на площад „Стефан Стамболов”, за да почетат паметта и великото дело на борците за Независимостта на България. На тържествения ритуал присъстваха кметът Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, представители на политически партии, администрации и културни институти и на медиите, много граждани. Той се проведе на площад “Стефан Стамболов“ пред паметния знак, поставен пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от независимостта на България. Автор на паметната плоча е скулпторът проф. Кирил Мескин.

dsc05317„Актът на независимостта са постигнали политиците, дипломати в единение с очакване на българските граждани. Затова този акт е достоен за уважение, за гордост, защото ние показваме с него силата и волята, и желанието на българите да живеят свободни, горди и независими в една свободна България”, каза в словото си кметът Георг Спартански.
„Желая ви да бъдете здрави, да постигате своите цели, заедно да постигаме и националните такива и нека Бог, който е над нас да бди, да подкрепя усилията ни да запазим България такава, каквато е в момента, да я развиваме и да я предадем просперираща, процъфтяваща и горда на своите деца и внуци”, обяви още кметът.

dsc05312Слово пред плевенчани за празника произнесе и областният управител Ралица Добрева. „Вярвам, че възторгът на българския народ от 22 септември 1908 г. живее в сърцата и на нас, днешните българи, решени достойно и гордо да следваме завета на предците си“, обяви Добрева.

След това пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя. С едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха делото на борците за независима България.

Честванията завършиха с изпълнения на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Празникът ще продължи с концерт на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева на сцена Водна каскада от 19,30 часа. В програмата ще звучат популярни хорове от опери и оперети, песни от репертоара на „АББА”, „Куин”, „Бийтълс” и други. Боряна Бешева, Нора Стефанова, Снежана Димитрова, Виолета Боянова, Дани Меса и Ива Николова ще са солистите на концерта. При лошо време събитието ще е в зала „Катя Попова”.

dsc05325

dsc05326

dsc05330

dsc05329

dsc05356

dsc05334

dsc05333

dsc05343
dsc05359

dsc05336

dsc05307

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация