film izle

На прага на президентските избори – 2

IZBORI-300x225Писах вeче, че основното качество на един лидер е да бъде лидер. Не да е далновиден човек, справедлив, красив и интелигентен, богат или примерно да свири добре на пиано.

Всяко призвание е като всички останали призвания. Лекарят е призвание. Художникът е призвание. Учителят е призвание. И лидерът е призвание.

Ако се нуждаем от лекар, не търсим добър човек, красив и интелигентен, богат или свирещ на пиано, а търсим лекар. И ако търсим лекар, няма да се задоволим с някой, който ни казва: „Аз не съм лекар, но съм далновиден човек, справедлив, красив и интелигентен съм, при това богат… ще ти направя тази операция.“

Ако ни трябва художник, не търсим далновиден човек, справедлив, красив и интелигентен, богат или свирещ на пиано. Ако ще да е Квазимодо, по-беден и от Ван Гог, гаден, пиян и не с всичкия си, ако рисува добре, по-скоро ще се доверим на него.

Но пък, ако можем да избираме между лекар и лекар, между художник и художник… Ако в основното си качество изглеждат еднакво даровити, естествено е да изберем този, който притежава по малко и от другите качества. Повече доверие създават.

При лидера, за разлика от лекаря и художника, има и друго – останалите му и незадължителни качества са инструменти. Лекарят може да не е много далновиден човек, по-важно е да си има слушалките или скалпела (не че в определени случаи няма да се справи и без тях); художникът също може да не е далновиден човек, даже по-добре да не е, по-важно е да си има четките и молива (не че в определени случаи няма да се справи и без тях). Случаите, когато лидерът не е добър човек, са като случаите, когато един лекар се справя без слушалки и скалпел или художник се справя без четка и молив. Проявява завидни способности, но му липсва основен инструмент. А от инструментите, тоест от останалите качества, които притежава, освен основното – че е лидер, можем да съдим какво е способен да направи за обществото, ако то му се довери.

Ако ни прелъсти с красота и интелигентност, а освен тях няма нищо друго, сбъркали сме държавата с холивудска площадка.

Ако е с богатството си, със същия успех бихме избрали и някой древноримски главорез. Защо ли да отиваме толкова далеч – да направим някой лидер от гетата лидер на държавата ни.

Ако е със свирене на пиано… Не че в джаз-клубовете не е по-приятно, отколкото в държавата, но освен да радва сърцето, държавата има и други функции.

И ритането на топка не е най-добрата препоръка за лидера. Дори умението да управляваш добре самолет. Последното буди възхита, поне у мен, дори и малко завист (не съм особено завистлив и завистта у мен не буди отрицателни чувства), но подобно умение, подобно качество не е инструментът, с който лидерът може да направи нещо повече от това да вдигне за ден националното самочувствие. Голата глава, яките рамене, небрежното поведение, недодяланият речник са качества – инструмент на лидер в квартал, отличаващ се с висока престъпност. Това, че направихме такъв избор на лидер на държавата в последните години само показва за какво взимаме държавата си. За престъпен квартал. И не без основание.

Но такава ли желаем да продължи да бъде?

Не се ли нуждаем от лидер с други инструменти, с други лични качества? Например – далновидност.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация