„Цимбелин“ постави ударно начало на новия сезон в Плевенския театър

teat4„Цимбелин” е ново начало за Плевенския театър и аз съм много щастлив, че присъствам на това събитие. Това заяви снощи след премиерата на Шекспировата пиеса председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Сигурен съм, че спектакълът ще бъде показан на възможно най-много сцени в България и ще стане събитие от национален мащаб, убеден е актьорът.

img_5328

Впечатляваща сценография и костюми (на Васил Абаджиев), великолепна актьорска игра и езикът на Шекспир; светлини, звук, пластика; оригинални режисьорски решения (Лилия Абаджиева), много „намигвания”. Всичко това събрано в един експериментален, естетичен спектакъл, който препълнената зала бурно аплодира.

img_5177

„В този сложен материал, какъвто е пиесата на Шекспир „Цимбелин”, Лилия Абаджиева е направила една много умела симбиоза от гротеска, театър на сенките, театър на куклите, психологизъм”, каза театралът Олга Никифорова от Москва след представлението. Тя е категорична, че „Цимбелин” ще бъде гост на театралните фестивали, които тя организира в Русия. Никифорова беше удивена от актьорите, които се справят прекрасно с този много труден жанр.

img_5714-1

Естетическото предизвикателство пред режисьора Лилия Абаджиева е в постановката да участват само мъже – какъвто е бил театърът по времето, когато е творил Шекспир. В ролите гледаме Генади Николов – Цимбелин, Георги Енчев, Сергей Константинов, Адриан Филипов, Петьо Кръстев, както и съвсем новите попълнения, които направиха своя дебют на плевенска сцена – Георги Кацарски, Антъни Пенев, Асен Данков. Гост актьор е Стоян Радев.

img_6557-1

„Цимбелин” е първата Шекспирова пиеса, преведена в България, но досега не е поставяна на наша сцена. Премиерата в Плевен е и първата в страната. В основата на пиесата са властовите битки в британския двор, които поставят в невъзможност една романтична любов – на единствената дъщеря на Цимбелин и нейния любим. Появата на едно полубожество предвещава развръзката и в крайна сметка, независимо от превратностите на съдбата, Доброто побеждава.

img_6551

Снимки: ДКТ „Иван Радоев“ и „BG Север“

%d bloggers like this: