film izle

Изящни акорди от Вивалди закриха Лауреатските дни – отзвук от Фестивала

cigulС концерт на Камерен оркестър „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солисти Лия Петрова (цигулка), Виктория Василенко (пиано), дуо Томока и Мамору Кайшиге от Япония, снощи беше закрито юбилейното 30-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“.

Младото дарование Виктория Василенко изпълни Концерт за пиано и оркестър ре минор от Й. Бах, а японското дуо плени публиката с изпълненията си на Концерт за две пиана на Й. Бах и японска песен, която изпълниха на две ръце.

piano4

piano3

Великолепната Лия Петрова беше солист на последния концерт в програмата – „Годишни времена” на Вивалди. С бурни аплодисменти публиката я изкара на бис, с което тя постави и финалния акорд на Лауреатските дни.

cigulka

diakovskiЛюбомир Дяковски: Дори и след нас, Лауреатски дни ще има

Това, което смятахме, че ще бъде като постижение, надмина нашите очаквания, заяви директорът на Плевенска филхармония и член на организационния комитет по организирането на фестивала Любомир Дяковски. „Тоска” беше нещо невероятно с прекрасните солисти, с прекрасния хор и нашата любима Филхармония. Камерните концерти и, разбира се, концертът на 7 октомври с невероятните лауреати и този демон на цигулката Семенко. Със „Софийски солисти” сложихме може би най-добрия завършек за тези юбилейни Лауреатски дни”, щрихира акцентите в богата програма на фестивала Дяковски. „Видяхте, че нивото по нищо плевенският фестивал не отстъпваше на Мартенски дни, на Софийски музикални седмици. Единствено по това, че нашите бяха само 6 дни. Да се надяваме следващия път да бъдат повече и си пожелаваме на добър час след две години”, отбеляза той.

Според него, пътят за доброто ниво на Лауреатските дни е да се работи в екип. Филхармонията с нейния музикален, и общината – с административния си опит. „Аз вече си записвам пропуските, които допуснахме, за да не се повторят следващия път. Дори и други след нас да ги организират, поне да почерпят от този опит и следващите Лауреатски дни да бъдат още по-успешни. Ще наблюдаваме младите таланти, които през следващите две години ще завоюват лауреатски звания, ще избираме отрано, ще ги организираме. Нас може и да ни няма, но Лауреатските дни ще ги има”, категоричен е Любомир Дяковски.

djurovПламен Джуров: Перспективите пред фестивала са повече от светли

„Голямо удоволствие е за нас да свирим тази вечер в Плевен, защото стават няколко събития едновременно. Провежда се един фестивал, който е уникален по статута си – подбира от подбраното, от хора, спечелили вече конкурси и то не само в България. Второ, Плевен ние винаги свирим с удоволствие и трето – това е моят роден град. И не съм единственият плевенчанин в този оркестър. Всичко накуп е повече от празнично”. Това обяви малко преди последния концерт от Лауреатските дни диригентът на Камерен оркестър „Софийски солисти” Пламен Джуров.

„Докато има млади хора, които обичат музикалното изкуство, докато има хора, които уважават техния труд, перспективите пред Фестивала са много големи. Аз с известно изумление откривам, че много държави са откраднали статута на Лауреатските дни. И е въпрос на финансови възможности, на организационни способности и на желание да се разгърне фестивала, защото той има потенциал в много насоки”, добави той. Впечатленията му са, че тази година има много жанрови пътеки. „Изведнъж се оказва, че операта живна в Плевен, макар и под друга форма, разнообразие от солисти, от репертоар. Всъщност да се казва, че класическа музика е стара музика е толкова невероятно невярно. Просто е срамно да се говори така. Класическа музика е тази, която се изпълнява на класически инструменти, акустични инструменти. Музика се пише 7 века преди този, продължава да се пише до ден днешен. Така че тя е извор на идеи, на съпоставки, на провокации. В това отношение Лауреатските дни имат възможност да се развиват, както казват учените, интензивно и екстензивно – и на широко, и на дълбоко. За мен перспективите са повече от светли за Фестивала. Въпрос на настройка на плевенското общество”, каза още той.

В сравнение с Мартенски дни и Софийски музикални седмици, Плевенският фестивал има известни предимства – че той обръща внимание на перспективата, на бъдещето, добави маестро Джуров. „Най-важното е, че славата, привлекателността на един град, неговата необичайност, уникалност, най-вече се рекламира и популяризира чрез артистите. Било то музиканти, театрали, художници. А с Лауреатските дни Плевен има уникални възможности за това”, категоричен е диригентът.

davidovБогуслав Давидов: Чудесно е, че такъв неголям град има международен фестивал от такъв мащаб

Световноизвестният Богуслав Давидов от Полша застана на диригентския пулт в един от най-силните концерти от програмата на ХХХ Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”. Той за втори път гостува на плевенска сцена и по думите му, открива едно голямо развитие на Плевенска филхармония. „Чудесно е, че в един не чак толкова голям град като Плевен, вие имате международен фестивал от такъв мащаб. Чудесно е и за самата публика, и когато именно има фестивали с чуждестранни изпълнители, това кара хората да харесват все повече класическата музика. 
Също така е много важно, че вие каните такива млади музиканти като солисти, защото това показва на широката публика, че класическата музика не е само за възрастните“, сподели той преди началото на концерта.

dni

Солисти в петъчния концерт, който дирижира маестро Давидов, бяха виолончелистката Латица Анич от Хърватия и цигуларят от Украйна Алексей Семененко. Виртуозният цигулар изправи публиката на крака с изпълнението си.

dni1

Той дойде за концерта в Плевен с цигулка „Страдивариус“, изработена през 1699 г., и която принадлежи на германската фондация Musikleben в Хамбург и той ще може да свири на нея до навършването му на 30-годишна възраст.

cigulka1

piano5

piano2

piano1

djurov1

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация