„Българите идат“ – класика, песни и усмивки в една покана за театър

bg2Поканете приятели, вземете децата си и си подарете една вечер в Плевенския театър. Времето е мрачно, телевизията скучна, а тук се готви една интересна и забавна постановка. Премиерата е в два дни – 20 и 21 октомври. А историята е…:

Древногръцкият писател Аристофан в една от своите комедии разказва, как жените на древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете да се завърнат в домовете си.

В днешно време историята се повтаря. Но на плевенска сцена в една постановка – авторски спектакъл на Димо Дешев, който носи закачливото заглавие „Българите идат – БГ sedianka шоу”.

bg

Заедно с актьорите: Надя Новоселска, Мариета Калъпова, Ива Николова и Георги Ангелов, Дешев за пореден път се опира на текстове от българската класика. Неразделна част от спектакъла са изпълнителите от Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”. Режисьорът и неговият екип се надяват искрено да докоснат публиката с позабравените думи от Петко Р. Славейков, Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Йордан Радичков, Тома Измирлиев. Ще има и много песни и танци, но те ще бъдат вплетени в спектакъла, без да имат за цел просто да забавляват публиката, а да водят към общия замисъл.

Сюжетът: Годината е 2018. Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС – ако ще се дава Съюза да го управляват българите, то да се даде на тях, на българските жени, а не на мъжете. И привеждат в пример българската история, фолклор и литература, които ясно доказват тезата им, че с каквото и да са се захванали българските мъже през вековната история, винаги са го довеждали до провал, криза или национална катастрофа.

Всичко това с едно намигване, с намерение да се посмеем над себе си, но и с ясното съзнание, че трябва да знаем кои сме, откъде идваме и накъде отиваме.

Комедия и сатира с елементи на трагедия, нещо като” Кабаре”-тата на Дешев, надграждане на досегашните му авторски спектакли, в които на първо място е било желанието да извади от забравата българската класика и да я покаже на сцената наред със задължителните за Театъра Шекспир и Чехов.

„У всеки зрител накрая ще остане една сълзичка, която ще иска да преглътне и да повярва, че ще има българи. Надявам се на оптимизъм, който аз лично не виждам и съм тревожна”, смята Мариета Калъпова. Георги Ангелов е категоричен, че спектакълът е много атрактивен, но това е не просто български, а балкански спектакъл, който еднакво добре ще бъде приет във всяка от съседните ни държави. Надя Новоселска е убедена, че публиката много ще се забавлява – така, както се забавлява и екипът.

bg1

%d bloggers like this: