Осъдиха за втори път двама престъпници, обрали възрастни хора в Ставерци

temida7Окръжният съд в Плевен осъди на 6 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ Марко К. и на 10 години „лишаване от свобода“ неговия чичо Красимир Д. за извършените от тях в периода от 18 ноември 2015 г. до 9 декември 2015 г. множество престъпления: кражби, грабежи и незаконно влизане в чуждо жилище. Наказанията на двамата подсъдими трябва да бъдат изтърпени при строг режим.
Присъдата е постановена по внесен от Окръжна прокуратура – Плевен обвинителен акт срещу подсъдимите, като в хода на проведеното разследване било установено и доказано, че в периода от 18 ноември 2015 г. до 9 декември 2015 г., Марко К. и Красимир Д., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, през нощта, последователно нахлули в домовете Димитър Д., Петър Ц. и Йорданка П.
От там двамата подсъдими отнели различни по вид и количество вещи за бита, хранителни продукти и пари в брой на обща стойност 638 лв., собственост на пострадалите. При влизането в дома на 81-годишния Димитър Д., подсъдимите били заварени по време на извършване на кражбата и употребили сила спрямо възрастния човек, за да запазят владението върху отнетите вещи.
На двамата подсъдими са наложени максимално предвидените в Наказателния кодекс наказания за извършените от тях престъпления. Пред съда те са признали изцяло вината си и фактите, изложени в обвинителния акт, затова, спазвайки изискванията на Наказателно процесуалния кодекс, съдът е намалил така определените им максимални по размер наказания с една трета.
Произнесената присъда не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново. От страна на Окръжна прокуратура – Плевен, няма да бъде изготвян протест, тъй като е постигнато постановяването на максимално предвиденото по закон наказание за двамата подсъдими.
Припомняме, че това е второ поред разглеждане на делото от Окръжен съд – Плевен. През юни т.г. плевенските магистрати произнесоха същите присъди за двамата престъпници, но те ги обжалваха пред ВТАС. Оттам делото бе върнато на Окръжен съд – Плевен, и започна отново.

%d bloggers like this: