film izle

Над 100 монети разказват историята на скитските царе в изложба в РИМ

monetiНад 100 монети на скитските царе могат да се видят в Регионалния исторически музей (РИМ) – Плевен. Експозицията беше открита вчера от директора на РИМ Володя Попов и проф. Димитър Драганов от Нумизматичния музей в Русе.

Проф. Драганов е единственият член от България в Английското нумизматично дружество, както и в тези на Гърция и Румъния. Изложбата показва най-добрата в света колекция на скитски царски монети. На Световния конгрес по нумизматика в Глазгоу проф. Драганов получава отличие, с каквото досега нито един български учен не е бил отличаван. „Големият интерес към монетите на скитските царе е породен от факта, че те са единственият документ за тяхното съществуване. Античните автори не са написали нито ред за скитските царете, които са сформирали две царства в Добруджа. Монетите се явяват единствените документи за това, че скитските царе са съществували, защото върху тях личат имената на владетелите и техните титли”, каза при представянето на изложбата в Плевен проф. Драганов. Той сподели пред присъстващите и любопитни факти от историята и показа научният си труд, извлечен на база нумизматичния материал – книга за историята на скитските царе.

moneti5

Монетите са експонирани в специални електронни витрини, патент на професора, снабдени с монитор, компютър и каса, което позволява едновременно да се видят оригиналите и техните увеличени изображения на монитора, както и информация за всяка от монетите.

moneti1Всичко това е възможно благодарение на братя Бобокови, които сформират колекцията в продължение на години и са основатели на Нумизматичния музей в Русе, подчерта проф. Драганов.

Изложбата може да се види в РИМ – Плевен, до месец май догодина.

moneti4

moneti3

moneti2

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация