film izle

По 5 сигнала се произнесе РИК – Плевен до момента

izbori-pleven1По два сигнала, подадени от Дияна Атанасова Ботева – Танева, упълномощен представител на Инициативен комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова, и по три, подадени от Мартин Тодоров Митев, упълномощен представител на ПП „ГЕРБ”, се е произнесла плевенската РИК до момента в изборния ден.

В първия сигнал от Дияна Атанасова Ботева – Танева се посочва, че в избирателна секция №152400062 на Петя Венелинова Каменова-Стефанова е дадена бюлетина за гласуване с предварително маркиран знак „Х” в полето, преди №17. След като се запозна с изнесените факти и обстоятелства в подадения сигнал и извърши проверка в избирателната секция, РИК-Плевен, намира, че следва да бъде оставен без уважение като неоснователен, поради това, че бюлетината е откъсната от кочана пред избирателя, без да има отбелязвания, същата е влязла в стаята за гласуване, като след излизането си от тъмната стая е посочила че има отбелязване в бюлетината. Членовете на СИК са й предоставили нова бюлетина и гласоподавателката е упражнила своевременно правото си на глас.

По сигнал от Дияна Атанасова Ботева – Танева, в който се посочва, че Атанас Атанасов, член на СИК 153700016 в момента е действащ общински съветник, РИК – Плевен заличи посоченото лице и нареди СИК да продължи работата си в намален състав. Това се случи след като стана ясно от изнесените факти и обстоятелства в подадения сигнал, че същият е основателен. От извършена служебна проверка се установи, че Атанас Цветанов Атанасов, член на СИК 153700016 е действащ общински съветник от квотата на ПП „ГЕРБ” в Общински съвет на Община гр. Червен бряг.

Сигналите от Мартин Тодоров Митев, упълномощен представител на ПП „ГЕРБ”, касаят изборния процес в селата Ясен и Николаево.

В един от сигналите Мартин Митев посочва, че  в избирателна секция №152400231 с. Ясен, Община Плевен, застъпник на КП „БСП лява България” Цецо Върбанов Ценов, превозва гласоподаватели до СИК №152400231  и открито извършва агитация за гласуване с №13, което представлява грубо нарушение на изборните правила. Твърди се, че автомобилът се паркира непосредствено  пред избирателната секция, директно на плочките на площада.

РИК остави подадения сигнал без уважение като неоснователен, след като се запозна с изнесените факти и обстоятелства в него. Според тях и по данни на кмета на с. Ясен Йото Добрев, се установи, че действително пред СИК №152400231, е паркирал лек автомобил, управляван от Цецо Върбанов Ценов, който е докарал двама избиратели, от които единия  мъж, с ампутиран крак,  и жена – трудно подвижна. Не се установи посоченото лице да е извършвало агитация за гласуване с №13, а обстоятелството, че застъпникът на КП „БСП лява България” е докарал двама избиратели, от които единия  мъж, с ампутиран крак, и жена – трудно подвижна, не съставлява нарушение на изборните правила.

 

Другите два сигнала, подадени от Мартин Митев, касаят с. Николаево. В едини1 се твърди, че в избирателна секция №152400217 с. Николаево, Община Плевен, на 13.11.2016 г. около 12.00 часа застъпник на КП „БСП лява България” Марин Дичев открито извършва агитация за гласуване с №13, което представлява грубо нарушение на изборните правила. Прави искане РИК-Плевен, да вземе решение, относно подадения сигнал.

След като се запозна с изнесените факти и обстоятелства в подадения сигнал, и по данни на Председателя на СИК №152400217 Станислав Георгиев Мандолски,  никой не е правил агитация за гласуване с №13.

РИК-Плевен, намира, че следва подадения сигнал да бъде оставен без уважение като неоснователен.

Без уважение като неоснователен остави РИК – Плевен и другия сигнал на Мартин Митев, в който се твърди, че в същата избирателна секция в с. Николаево Петър Мончев – член на СИК, превозва гласоподаватели до секцията с лек автомобил с рег. № ОВ 68 68 ВН и открито извършва агитация на превозените от него избиратели за гласуване с №13 в бюлетината, което представлява грубо нарушение на изборните правила. По данни на председателя на въпросната СИК Станислав Мандолски, Петър Мончев не е напускал секцията след откриване на изборния ден, освен да докара своите баба и дядо, които са трудно подвижни с изричното разрешение на Председателя на секцията, но не е правил агитация за гласуване с №13.

 

Решенията на РИК могат да се обжалват пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването им.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация