film izle

За (не)видимите резултати или „Това беше голяма грешка, Господарю!“*

cikk1Та така… Цецка била грешка. Да, това е голяма грешка, Господарю! И си платихте за нея. И ако се има предвид самолюбието ви, твърде скъпо си платихте. Болезнено е наранено Его-то ви, толкова болезнено, че всички останали последици остават на заден план, а те не засягат единствено вас, нали? Не го отричате, дори го поставяте на преден план, но вярвате ли си! Изглежда – да, вярвате си. Вярвате си по същия начин, както си вярва самотно дете, че онзи приятел, който си е измислило, е истински; както си вярва едно малко по-голямо, но също самотно хлапе, че гаджето, за което разказва на съучениците си, е истинско; както си вярва друго, още по-самотно хлапе, че онези извънземни, с които общува, са истински. Както си вярва екзалтиран от вдъхновение актьор на сцената, че е я Крал Лир, я Стефан Стамболов. Както си вярва патологичен мошеник (а такива и в политиката бол), когато е убедителен и засипва с логични аргументи онзи, когото мами. Дори детектор на лъжата ще излъжат, защото всички те си вярват. И вие си вярвате така, че има нещо по-сериозно от личната ви травма от загубата. Вярвате в измамата така както се вярва в истината.

(Тук да вмъкнем малко статистика. В национален мащаб ген. Румен Радев печели балотажа с 2 063 032 действителни гласове, или 59.37% от всички българи, имащи право на глас, са избрали него, пред Цецка Цачева – за нея са гласували 1 256 480 човека или 36.16% от гласоподавателите. „Не подкрепям никого” – 4.47% от избирателите в България.
В област Плевен за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,85% (80 382 избиратели); за Цецка Цачева и Пламен Манушев – 30,55% (37 289 избиратели); „Не подкрепям никого” са избрали 3,60 % от имащите право на глас в Плевенска област.)

Скъпо платихте за грешката, която отчетохте, но тази грешка е системна. Цецка Ц. е само проявлението й, но иначе същата грешка се допуска и по-рано, макар проявленията й да са различни. Същата грешка е Росен П., същата грешка са поне 3/4 от кметовете, да не говорим пък за министрите, но същата грешка не е само до хора. И продължавате да я допускате, сякаш ви е малка голямата цена, която платихте за нея.

Тази грешка е високомерието, в случая високомерие на един властимащ. Сред първите симптоми на подобно високомерие е поразителното дебелоочие, неспособност да се възприеме другия и другите като самосъстоятелни живи и разумни същества със свои разбирания, проблеми, воля и болежки. По-ясно: искате цял свят да ви разбира, а вие не се чувствате длъжен да отговаряте с разбиране към когото и да е било. Преценявате, че от имагинерните висини на реалната ви власт, където се рее погледът ви, се вижда най-правилно и нищо останало не е от значение. Оттук започва, но не приключва грешката ви.

В първото медийно изявление след големия провал не друг, а вие казахте: „При видими резултати.“

И започнахте да изброявате „видимите резултати“, разбира се, от магистралите. За кого са видими резултатите? Защо „магистралите“ пък трябва да са видим резултат? И ако са видим резултат, какво още означава? Магистралите са една покупка. Като „новите дрехи на краля“. Тези, които са платили покупката, могат да се гордеят или не с нея. Нека си представим една по-бедна държава и от нашата (макар че толкова сме свикнали с бедността си, че не можем да си представим колко сме бедни). Нека си представим държава, която е толкова бедна, че няма дори и един движещ се автомобил. Решава лидерът й и обкръжението му, че не бива да изглежда толкова бедна и не е чак толкова бедна, че в нея да няма и един автомобил. Събира пари от всички и купува един автомобил. Забогатява ли от това държавата? Оправя ли се положението на хората, че нещо си някъде си ръмжи? Повечето й поданици – бедни овчари от планините, са чували звуците на този един-единствен автомобил. Някои даже са го съзирали от далече, почти всички са чували приказки за него. Но всички те трябва… Длъжни са да приемат, че този един-единствен автомобил е и техен. И че резултатът е видим.

Понеже бях член на СИК, знаете ли кое за мен е видим резултат? Вехто облечените гласоподаватели, болните (много болни), нещастните (много нещастни) – това за мен е видим резултат.

cikk

Но аз не съм само мъж на средна възраст, който на тези избори е бил член на СИК. Аз съм милионите, за които магистралите не са „видим резултат“, защото просто не са ги видели. И щом не сме видели, не сме ползвали тези магистрали, те може да са всякакъв друг резултат, не и видим. Това, че ги показвате по телевизията ли ги прави „видими“? Е, по телевизията ми показват и Марс.

Аз съм мъж на седемдесет и осем, с петдесет години трудов стаж и сто и деветдесет лева пенсия. Да приемем, че са ми виновни „онези, които са ме осигурявали толкова ниско“, това ще приема, но няма да приема, че при моя бит и както не съм мръднал от селото си, „магистралите са видим резултат“.

Аз съм момиче на деветнадесет от съседната къща, което се учи добре, гледа болна баба; няма родители – и двамата загинаха при катастрофа, а убиецът им бе осъден на „строго мъмрене“. Плащам половината от бензина на един съсед, че като отива на работа, аз да ходя на училище в Плевен. И той е много зле материално; до последна стотинка се изхарчихме, за да платим и винетката, но колата му дълго няма да издържи, защото пътят, по който минаваме, е дупка до дупка. По-далеч от Плевен не съм пътувала. Говори се за магистралите, но още не съм ги виждала.

Аз съм идиот на петдесет и пет. Единственият ми почивен ден е 1.01., последния път като видях сина си, го взех за брат ми, който е дошъл от Америка да ни види. Всеки ден карам по магистралите. Ама нали съм идиот, те за мен не са видим резултат.

Това са социални проблеми, така ли? А вие сте „десни“ и такива проблеми не са приоритет, не са сред нещата, които следва да бъдат „видими“? Да, ама тези хора пуснаха гласа си, две недели подред.

И резултатът вече е видим!

*“Това беше голяма грешка, Господарю!“ е цитат от романа „Ням свят 1: Далебор – синът на кладенеца“ на Стефан Кръстев

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация