Плевенски ученици се срещнаха с ветеран от войната и дискутираха за мира и свободата

proekt-mir2_5Изпълнен с интересни, емоционални и запомнящи се срещи за плевенските ученици беше денят 9 ноември. Паметната дата неслучайно е избрана за възлов момент в дейностите по новия проект, по който работи „Учебна работилница Европа” – Плевен. Сдружението е координатор по проект „70 години от края на войната – 70 години от освобождението  – да защитим човешкото достойнство свободни и в мир да изградим бъдещето на Европа – МИР”, по програма „Европа за гражданите”. Партньори са четири неправителствени организации от Германия, Румъния и Словения.

proekt-mir2_6В зала „Орион” на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО) се проведе среща с почетния председател на Съюза на ветераните от войните на България, (СВВБ) д-р Тодор Анастасов. В началото на срешата настроение създадоха изпълненията на децата от ДГ „Слънце”, които изпълниха стихотворение за мира, индийски танц и фламенко. 93-годишният участник във Втората световна война близо час споделя вълнуващите си спомени за събитията отпреди 70 години с ученици от ПГРТО, СУ „Иван Вазов” и ОУ „Цветан Спасов”. Децата го изслушаха в пълна тишина и сякаш не искаха срещата да свършва. Особено ги впечатли разказът на д-р Анастасов за високия боен дух на българските войни, които саможертвено тръгвали в атака, дори когато виждали, че другарите им падат убити. Развълнува ги епизодът за първата му среща със смъртта по време на войната – когато видял двама мъртви немски войници и помисли, че и те са нечии синове, а може би съпрузи и бащи, а лежат непогребани в калната земя.

proekt-mir2_4Председателят на Областния съвет на СВВБ – Плевен, о.з. полк. Инж. Иван Смарандов, който съпровождаше госта, връчи на председателя на УС на сдружение „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова, и на директора на ПГРТО, Невена Арабаджиева биографична книга за д-р Тодор Анастасов.

В края на деня в една от залите на Регионалния исторически музей в Плевен се проведе дискусия с гимназисти от ДФСГ „Интелект”, МГ „Гео Милев”, ПГТ „Алеко Константинов” и СУ „Пейо Яворов” на тема „Европа на толерантността и човешкото достойнство – моят принос за мира”. За диалог с младите хора организаторите бяха поканили зам.-кмета на Община Плевен, с ресор „Младежки дейности, спорт и туризъм”, Иван Кюлджийски и почетния председател на общински комитет „Васил Левски”, Васил Копчев.

И на тази среща на поколенията времето се оказа недостатъчно за големия и важен разговор за мира и свободата. От споделените мнения за пореден път стана ясно, че младите плевенчани са много информирани хора, мислещи зряло и умеещи да излагат и да отстояват мнението си.

Следващите събития по проект „Мир” са планирани за началото на май 2017 г., в навечерието на Деня на Европа. Заключителен момент от проекта е публична Конференция за мир, която ще обсъди Харта за правата на човека за съвместно съществуване в условията на свобода и достоен живот в Европа.

%d bloggers like this: