„Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков – най-новото заглавие в репертоара на ДКТ „Иван Радоев”

teat„Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков e най-новото заглавие в репертоара на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен. Гост-режисьор е Крум Филипов, сценограф и костюмограф – Виктория Филипова. В главната роля, след 9 години отсъствие, ще се въплати Христо Домусчиев – Бебо. На сцената ще видим общо 16 от актьорите на плевенската трупа, а публиката ще бъде свидетел на дебюта на две от най-новите попълнения – Бориса Сарафова и Евелин Костова. Премиерата ще бъде на 9 февруари догодина.

Повече за самото представление, репетициите на което започват днес, разказаха главните „виновници”.

teat2„Благодаря на режисьора и на директора на Театъра, че ме връщат отново на сцената. За мен е голямо щастие, но и ужасно се страхувам, защото съм направил нещо през живота си – тук, на тази сцена, и сега трябва да го защитя. Дано Бог да е с мен да си свърша добре работата”, с вълнение сподели ветеранът в екипа Христо Домусчиев, който ще изиграе главната роля в пиесата. Той припомни любопитен факт от своята кариера – участието си в игралния филм на режисьора Дочо Боджаков „Ти, който си на небето”, заснет по произведението на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених“.

teat1След първата си среща с Христо Домусчиев бях сигурен, че имаме Георг Хенинг, категоричен е режисьорът Крум Филипов. Според него личността и артистичното присъствие на актьора е аналогично с това на главния герой в произведението.

„Във време, когато политиката е замаяла главите на много хора, материалното, битовото е нахлуло в живота ни, чалгата и чалгализирането като някакъв контрапункт на духовното състояние, превземат като туморно образувание хората, тук ние си задаваме много прости въпроси: каква е съдбата на онези неща, които създаваме с най-голяма любов; занаятът ли е по-голям от човека или човекът от занаята; защо в света има хора, които обиждат и унижават майсторите; къде се къса традицията, връзката между поколенията; защо не си обичаме учителите, майсторите; кое ни прави алчни, зли и безсърдечни и кое унизява и принизява човека. Ние ще бъдем в търсене на тези екзистенциални въпроси”, сподели режисьорът.

Стилистиката на спектакъла – всичко, което виждаме на сцената, ще бъде през погледа на детето, чиято присъда понякога е по-страшна от тази на възрастния. Детето е все още в обятията на Бог и трябва да му се доверим. В част от спектакъла ще видим хубава балканска еклектика, а накрая ще се появи Дявола под формата на… бюфет. Ролята на ангелоподобното дете ще бъде поверена на талантливия плевенски цигулар Кем, който е завършил и Театралната студия при ДКТ „Иван Радоев” с ръководител Адриан Филипов.

%d bloggers like this: