film izle

Да запалим свещичка и да се молим да ни простят

Днес е световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Войната на пътя отнема живота всяка година на стотици българи. Всеки ден умират хора…

Помните ли Мимка? Красивата студентка от Плевен бе убита на място от неспазващ правилата за движение на пътя шофьор на маршрутка в Студентски град в София навръх празника на Свети Валентин през 2012 г.

mimka

Нека си спомним за нея и в името на живота бъдем по-добри. Много те обичаме, Мимка!

mimka3

Помните ли Влади, Ники и Цвети? Смъртта жестоко покоси младите им животи. Край. На мечтите, на надеждата, на бъдещето. Край на радостта, на спокойствието и смисъла за близките им. Тези душички не са просто жертви. Те са слънца, които никой нямаше право да гаси.
Нямаме никакво право на безразличие!

smart1

А Валя? Тя още ни моли да спрем!

И още, и още, безкрай… Има ли нужда от статистика? Или стига само да кажем, че всяка година на първия учебен ден една класна стая остава празна, защото около 30 деца са загинали през годината при катастрофи у нас?

Децата, загинали на пътя, не са щрих от някаква си статистика…

protest1

При толкова много смърт по пътищата и (не)раздавана „справедливост“ от правосъдието ни, има два варианта – човек или се смалява и чезне в страха си, или се бори. Но не смъртта трябва да дебне отвсякъде, не безхаберието и примирението – да владеят душите ни. Къде е разумът, къде е човешкото ни достойнство, гордостта, къде е смисълът ни? Дори инстинктът ни за самосъхранение се е смалил до зрънце.

Накъде води пътят, на който умират деца? Накъде отива светът, в който някой позволява на убийци да продължават да си карат джиповете, да изчезват безследно и да не се явяват на дела, да се измъкват с условни присъди… Накъде?

Децата, убити на пътя, не са щрих от статистика. Те са ангели, изкупващи вината на безразсъдния, отиващ към нищото свят. Нашия свят…

И да, нямаме право на безразличие! Да помълчим сега. Да запалим свещичка и да се молим да ни простят…

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация