film izle

115 години ТД „Кайлъшка долина“ и 45 години от откриването на хижа „Плевен“

hijaТази събота на хижа „Плевен“ бяха чествани 115 години от основаването на туристическо дружество „Кайлъшка долина“ и 45 години от откриването на хижа „Плевен“. Там бе учреден и „Обществен фонд за хижа „Плевен“, който ще събира средства за реконструкцията и модернизацията на хижата. Мотото на фонда е „Дари от сърце за сърцето на Балкана“. По предварителни разчети за реконструкцията ще са нужни около 1,5 милиона лева. По решение на ЦС на БТС проектантът на хижа „Плевен“ архитект Иван Стефанов получава най-високото звание на съюза – Златен медал „Алеко“. Отличието ще му бъде връчено от УС на ТД „Кайлъшка долина“.

hija1

„Уставът на плевенското туристическо дружество е подписан през януари 1901 г. със 75 членове. През май същата година то е вписано като клон в Задругата на туристическите дружества и негови представители участват в първия събор. На 27 август плевенски туристи участват и в изкачването на Черни връх. Любопитно е, че първият футболен клуб в Плевен – „Скобелев“, е създадени именно към туристическото дружество към края на 1915 година. През 1920 година Централното настоятелство на Българския туристически съюз е преместено в Плевен, а председателят и цялото ръководство са плевенчани. От 1922 година туристическото дружество носи името „Кайлъшка долина““, припомни председателят доц. д-р Венци Росманов. Днес в структурата на дружеството има девет клуба: Клуб по пешеходен туризъм, Клуб по воден туризъм, Клуб по ски туризъм, Клуб по колотуризъм, Клуб по ориентиране, Клуб по алпинизъм, Клуб по спелеология, Клуб ветерани туристи, Клуб на учителите за ученически туризъм и хор „Кайлъшко ехо“.

hija2

Идеята да се построи хижа близо до връх Ботев започва да се реализира с разрешение за строителството й от октомври 1966 г. Строежът е поверен на плевенското поделение на Строителни войски. Заслугата за избора на мястото на хижата е на проектанта арх. Иван Стефанов и на Иван Бешев, в чиито ръце е цялата организация и координация на строителството. Хижата е открита на 14 ноември 1971 година в присъствието на тогавашния председател на Народното събрание, тогавашният председател на БТС Пеко Таков, ръководителите на няколко окръга. Оттогава до днес през хижата са минали стотици хиляди туристи, включително ученически групи и курсанти от ВВВУ. През годините са извършвани много подобрения и строителни работи. Изградена е пречиствателна станция, въжена линия, довършена е втората постройка – т.нар. Малка хижа, основни ремонти на кухненския блок, санитарни възли, подмяна на дограмата и др. Сега има нужда от основна реконструкция.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация