film izle
25 ноември 2016, 15:53 няма коментари

Читалище „Съгласие 1869“ участва в научна сесия, посветена на създателя му Нестор Марков

n-markovНа 24.11.2016 г. в Института за български език “Проф.”Л. Андрейчин” – БАН, София, се състоя юбилейна научна сесия “Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието” по случай 180 години от рождението му. По покана на Програмния комитет в сесията взе участие НЧ “Съгласие 1869”, чийто основател е Нестор Марков. В четири заседания бяха представени доклади за многостранните аспекти на неговата книжовна дейност в контекста на българското образование през Възраждането, за ролята на Нестор Марков за създаване на българска физическа терминология, за обучението по математика, за неговите българо-френски речници, за дейността му на будител, държавник и общественик.
Секретарят на читалище “Съгласие” Маргарита Лазарова се включи с доклад “Проектът Нестор Марков и плевенските будители – създаване, реализация, резултати”. Тя подчерта, че чрез проекта, представен в Деня на народните будители пред плевенчани в Регионален исторически музей, достойно е отбелязана значимата годишнина. Показаните в изложба учебници от ХІХ век и експонати от фондовете на музея и издаването на библиография за Нестор Марков в рамките на проекта очертават ярките следи, оставени от Нестор Марков в просветно-културното развитие на Плевенския край.
Създаването и реализацията на проекта чрез сътрудничеството между двете институции и с подкрепата на Община Плевен е признание за неговото дело.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация