film izle

Фестивал събира в Плевен 200 китаристи от 24 страни 

kitara1Утре в Плевен се открива Вторият международен фестивал на китарата „Плевен – 2016“. В него ще вземат участие 202 изпълнители от 24 държави, сред които Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Португалия, Румъния, Гърция, Турция, Ливан, Македония, Босна и Херцеговина и др.

„Утре започва нашата мечта”. Така определи идейникът и основен организатор на фестивала Николай Михайлов културното събитие. Заедно с него на брифинга в БТА вълнението си споделиха и част от другите организатори – Георги Василев, преподавател по китара в Музикалната академия в Лозана, Швейцария, Стела Димкова – преподавател в Пловдив, Росен Балкански – учител на Николай Михайлов и преподавател в Софийската музикална академия и Боян Дойчев, който преподава китара във Варна.

В рамките на Фестивала ще се проведат майсторски класове, конкурс и няколко концерта.

kitara

Конкурсната част е в 13 възрастови групи и три категории – класическа китара, акустична китара и китара и глас. Най-малкият участник е Виктор Василев – на 6 години от Плевен. Той учи инструмента при Николай Михайлов от преди да навърши 4 години и за състезанието е подготвил пиеса от Росен Балкански.

Откриването на Втори международен фестивал на китарата „Плевен – 2016“ е утре от 18,30 часа в зала „Божко Шойков“ при НУИ „Панайот Пипков“. Там ще бъде и гала концертът и награждаването на победителите в конкурса на 4 декември от 19 часа. И двата концерта са с вход свободен.

За останалите събития билети се продават на Касата в читалище „Съгласие”, а те са:

– Концерт на Плевенска Филхармония със солисти Стела Динкова, Георги Василев и Боян Дойчев: 1 декември, 19:00ч., зала „Емил Димитров“- читалище „Съгласие“

– Концерт на „Акуситик Трио 3000″ в състав: Цветан Недялков, Веселин Койчев, Иван Лечев: 2 декември, 19:00ч., зала „Емил Димитров“- читалище „Съгласие“

– Концерт на Герхард Райхенбах и Дарко Багески: 3 декември, 19:00ч., концертна зала „Божко Шойков“ при НУИ „Панайот Пипков“, град Плевен.

Според Николай Михайлов, емоцията, светлината и уникалният дух, който заразява участниците и публиката, правят плевенският фестивал толкова различен от останалите събития, свързани с китарата, които се провеждат в страната. Росен Балкански пък изтъкна, че през последните години този инструмент добива все повече популярност и авторитетът му се издига. Доказателство за това са младите хора, които се захващат да изучават китарата и пиесите от български автори, които влизат в репертоара на оркестрите. В една от концертните вечери в рамките на Фестивала – тази с Плевенска филхармония, ще бъде изпълнена пиеса на Росен Балкански от едни от най-добрите изпълнители на акустична китара.

Идеята на Николай е Фестивалът да се превърне в традиционен, а в него да се включат и останалите видове китари.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация