film izle

Отново за кръвта по пътищата – искаме ли промяна или мисията е невъзможна?!

katast-kuklaВсеки ден ни залива информация от полицията за пътно-транспортни произшествия по вина на пияни, дрогирани шофьори или такива без книжки. Стигна се дотам, че от една трагедия на пътя до друга ни делят часове. Загиват все повече млади хора, възрастните хора и децата са най-уязвими като пешеходци. Няма да прекалим с черната статистика, ако кажем, че вече всяко второ семейство има близки – загинали и осакатени на пътя.
На фона на това вместо да намаляват, условните присъди за убийците по пътищата стават все по-честа практика за българската Темида. В момента в 2/3 от случаите на ПТП с жертви и ранени убийците им получават условни присъди. Преди 3 години повече от половината дела за ПТП със смъртен случай завършваха с условно наказание за виновника, показват данните от съда в Плевен.
Само за 4 години Законът за движение по пътищата претърпя десетки промени. Но дали те са адекватни на ситуацията в момента?! И дали законът се прилага със строгостта, която е нужна, за да създаде респект у нарушителите?!
Преди повече от 4 години за смърт на пътя виновните можеха да получат наказания от 1 до 6 години зад решетките. След поредните промени на ЗДвП убийците на пътя се наказват с три до десет години затвор. Дори след промените в него обаче условното наказание за убийство на пътя остана и се прилага редовно. Необяснимо е защо след като тежките автопроизшествия с жертви се увеличават, магистратите стават все по-снизходителни към водачите, които нарушават правилата за движение, коментират близки на загинали на пътя.
Най-честите причини за ПТП са неспазването на правилата за движение, употребата на алкохол и упойващи вещества от водачите, както и управлението на автомобили от неправоспособни водачи. Странното разминаване между декларираните намерения за здрава хватка на закона за убийците на пътя и реално издаваните присъди намира израз във все по-често набиващите се на очи примери от кулоарите на съда. Само преди седмица плевенският съд в рамките на няколко дни издаде две условни присъди за убийци на пътя, нарушили правилата за движение и причинили смърт и тежки наранявания на няколко души.
„Прави впечатление, че за едни и същи случаи, извършени при сходни обстоятелства – катастрофи със смъртни случаи, съдът произнася различни присъди. В някои от делата убийците получават ефективни наказания, а в други – условни. Съблюдава се дали извършителят на деянието има криминално минало, възрастта му, поведението му. За нас това не е правилно. Има ли смърт – отиваш в затвора! Факт е, че без лишаване от свобода се измъкват дори пияни водачи, които убиват хора по пътищата“, коментират близки на пострадали при автопроизшествия.
На практика се стигна дотам – да се вадят от нафталина текстове от ЗДвП отпреди 30 години и да се пришива съпричиняване на ПТП от страна на жертвите. Това е повече от цинизъм спрямо близките на загиналите, които биват унижавани и мачкани по време на съдебния процес. За съжаление, все още няма синхрон в законодателството ни, а ЗДвП, Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс дърпат в различни посоки. От птичи поглед си личи, че се работи „на парче“ след всеки натиск от страна на обществото за промяна. Към това прибавяме инерцията в работата на полицията, прокуратурата и съдилищата, там все още се неглижират делата за ПТП с ранени и жертви. Трагедията е в това, че тази инерция се унаследява.
Ние стигнахме дотам, че законът брани интересите на джигитите, на смачканите ламарини, на застрахователите, но не и свещения човешки живот. Ситуацията доста прилича на една обобщаваща мисъл от филма „Мисията невъзможна“ – „Отчаяните обстоятелства изискват отчаяни мерки!“. Промяната на законодателството, на практиката в полицията, прокуратурата и съдилищата по отношение на ПТП, както и в мисленето на хората, може да бъде постигната със силен обществен натиск. Дано това не се окаже „мисия невъзможна“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация