film izle
7 декември 2016, 19:55 2 коментара

Уникални документи и „Календар на времето“ показаха в Държавен архив – Плевен

arhivПроектът на Държавен архив – Плевен, беше представен официално днес пред представители на културни институти, общественици и граждани на Плевен. Проектът включва изработването на „Календар на времето“, в който са събрани събития и факти от миналото на Плевен и околностите, от житието на видни наши съграждани и бележити българи на национално ниво, подбрани и подредени в последователност, разказа началникът на Държавен архив в Плевен Маринела Йорданова. Организирана е изложба с оригиналните документи, включени в календара, която посетителите могат да видят в залите на архива. По време на презентацията бяха представени темите, по които са организирани материалите в календара.

arhiv3

arhiv5
Месец януари е посветен на обичаите и обредите в Плевенско с фотоси на кукери от Подем (1967 г.), празнуване на Ивановден в Плевен през 1984 г., а факсимиле описва обредите, извършвани в село Български Караагач (днес Тотлебен).

Февруари очаквано е отреден за празника Трифон Зарезан. Показани са реклами на винени складове от 1921 г., фотос, на който е заснет ген. Иван Винаров, хванат на хорото и извадки от страниците на „Пълно ръководство по винарство“ от 1921 г.
Март е посветен на Световния ден на театъра – 27 март. Могат да се видят фотоси на трупата на плевенския общински театър през сезон 1920-1921 г., артиста Александър Гюров – инициатор за основаването на театъра в Плевен, от представления с участието на Георги Черкелов, Саша Филипова и Димитър Хаджийски.

 

През април темата е здравеопазването. На страницата в календара могат да се видят фотоси на д-р Пею Бешев, д-р Роберт Гейзер – управител на Вакъфската болница в Плевен от 1869 до 1877 г., на Хора на Института за медицински сестри в Плевен през 1950 г.

Месец май е посветен на празника на Плевен с изгледи от града от различни периоди, посрещане на делегати от Ростовска област през 1973 г. и Восъчният печат на Градския общински съвет през 1892 г.

Денят на детето е акцент през юни с фотоси на ученици от училище „Единство“ през учебната 1922-1923 г., деца от Спортно дружество „Юнак“ през 1948 г. и детско състезание по колоездене през 1977 г.

Юли е месецът на парк „Кайлъка“ с изгледи от парка през 1971 г., момент от откриването на ресторант „Пещерата“, както и фотоси на ген. Иван Винаров.

arhiv4

Август е под мотото на Деня на туризма – 27 август.  Включени са снимки на туристически деятели и членове на Дружество „Студенец“, участници в експедицията „Памир“ през 1967 г., Уставът на Дружество „Студенец“ от 15 август 1917 г. и туристическа карта за пътуване с железопътен транспорт от 1903 г.

През септември темата е образованието със снимки на учители от различни училища от Плевен и околните села. Октомври е посветен на архитектурата в Плевен – стадион „Слави Алексиев“, панорамен изглед на Плевен от 1969 г., архитектурен план, рисунка и макет на арх. Михаил Караязов от конкурс за изграждане центъра на Плевен през 1959 г.
В ноемврийската страница, пос ветена на Деня на будителите, ще видим оперната прима Гена Димитрова в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, читалищният деятел адв. Ячо Хлебаров, както и настоятелството на Читалище „Съгласие“ през 1928 г.

В последния месец – декември, се отдава почит към загиналите за Освобождението на Плевен. Представени са снимки от откриването на паметника на Свободата през 1877 г., етап от строежа на Панорамата, пощенски картички от тържествата по повод 30-годишнината от Освобождението на Плевен.

Проектът бе одобрен за съфинансиране във втората сесия на раздел III от Културния календар на Община Плевен.

arhiv9

arhiv8

arhiv7

има 2 коментара
  1. Мая Паскова каза:

    Както става ясно, календарът е изготвен по проект. Това означава, че не може да се продава. Освен това бройките са ограничени. Всички присъстващи на представянето получиха по един брой от него. Все още не е късно да отидете до Държавен архив, да разгледате изложбата с оригиналните документи, както и календара. Заслужава си!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация