Руският режисьор Василий Сенин поставя “Вишнева градина” в Плевен

teatРежисьорът Василий Сенин от Русия започва работа по пиесата на Чехов „Вишнева градина” в плевенския ДКТ „Иван Радоев”. Това съобщи на пресконференция директорът на театъра Васил Василев. 39-годишният режисьор има опит в режисурата в театри в Русия, Естония, Латвия, Германия, САЩ, Хърватия, Полша. По Чехов до сега е направил 3 постановки. Преди 12 години Сенин беше гост в Плевен с „12-та нощ“ от Шекспир – едно много авангардно и ефектно представление, което тогава се нареди сред най-високо оценените спектакли на националната театрална сцена. „Изключително приятни спомени имам от Плевенския театър и от актьорите тук. В момента има много интересни млади актьори. Публиката в града е много интелигентна и умна, възприема добре изкуството”, каза днес пред журналисти младият режисьор.

В пресконференцията участваше и Василка Бумбарова, която е театрален мениджър и ще бъде драматург на постановката.

Светът се променя, ние се променяме, правилата на живота се променят. След промените имаме свобода, но доволни ли сме от нея, какво ни е дала тя, готови ли сме за нея, искаме ли я? Това са част от въпросите, на които ще потърсят отговори режисьор и актьори в общия проект.  Самата пиеса „Вишнева градина” е писана във времето, когато се отменя крепостничеството – реформата, която прави всички жители на Русия равноправни. След падането на Берлинската стена ние живеем в подобна ситуация, подчерта Сенин.  Всичко това ще бъде разгледано от позицията на един културен институт, какъвто е театърът. От гледна точка на глобализма съществува въпросът: Нужно ли е да се запази този театър, или той ще изчезне като вишневата градина и на негово място ще възникне нещо съвършено различно, сподели режисьорът. „Историята се случва в театъра, но театърът съществува в определено общество. Трябва нещо да се прави, да се взимат решения и времето за това е сега. Цинично е да живееш в бъдещето, опасно – в миналото. В избора между двете ние живеем”, разсъждава режисьорът, който ще се опита да предаде въздействието на тези въпроси и върху публиката с един съвременен прочит на класическото произведение на Чехов.

Работата по „Вишнева градина” е започнала едва преди два дни и е на етап подготовка и подбор на актьори. Премиерата ще бъде на 9 март 2017 г., а билетите ще бъдат пуснати в продажба след Нова година.

Амбицията на ръководството на Плевенския театър е „Вишнева градина” да бъде показана пред публиката в различни градове от страната, но най-вече в престижни театрални фестивали.

%d bloggers like this: