film izle

За политическото интригантство и атентатите

atentat-ruski-posl1Вчерашните атентати (на 19.12.2016 г.) доказаха едно – човечеството има двама врагове: ислямизма и политическото интригантство. По-опасен, разбира се, е вторият. Ислямизмът е до време. Той е „малкото момче на батко“, възпитаникът на големия гамен, който го и пази, и подстрекава да върши поразии. Големият гамен е политическото интригантство, а Човечеството би трябвало отдавна да се е оправило от махмурлуците си, да се опомни и да престане да се държи така, все едно има овчи мозък, иначе ни очакват такива беди, които нито можем да си представим, нито е имало някога по планетата. Това, което изживяват сега бежанците – истинските бежанци, принудени да се спасяват – ще ни изглежда като розов сън.

Странна беше реакцията след убийството на руския посланик Андрей Карлов. Една част от осъдилите на времето спонтанно и на първата секунда атентатите над „Шарли“, летището в Брюксел, Ница, отново реагираха бързо, но показвайки раздвоение, което може да се обобщи в горе-долу следните реплики: посланикът не е виновен за политиката на Русия; съболезнования, но убийството му е отмъщение от отчаяни хора за това, което се случва в Алепо и изобщо заради цялата агресивна политика на Русия.

На тези, които разпознават в горните думи и своя позиция, ще кажа: с тази позиция подписвате доста смъртни присъди. Смъртни присъди на невинни хора, защото оправдавате тероризма. Дори после да сте добавили с главни букви: ОСЪЖДАМ ТЕРОРИЗМА, то този лозунг ще е лишен от тежест, защото всички подобни атентати разчитат най-вече на съчувствието към каузата на терориста. И дори да осъдите терориста, щом сте разбрали каузата му, щом ви е на сърце, то тогава той е постигнал целта си. В случая – да внуши, че Русия е агресор в Алепо и да стимулира симпатии към „опозиционери“, „бунтовници“… ще спра дотук евфемизмите, с които политическите интриганти наричат главорезите – буквално главорези, които снимаха неведнъж „големите си подвизи“ – как режат глави на чужденци.

Ще ви кажа още, че няма терористичен акт, който да не се извършва от „отчаяни хора“, който да не се извършва за отмъщение. С твърдение със същата структура само сменени имената на агресорите и на отчаяните, със същото право могат да се оправдаят и атентаторите на 11 септември, и над „Шарли“, летището в Брюксел, и Ница, и Берлин, всички атентати. И е недопустимо, когато от една страна се призовава цял свят на „война с тероризма“, да се опитва да се разделя тероризма на „зверски“ и аргументиран с нещо човешко.

Това вече е тероризъм над целокупното съзнание. И нанася по-големи поражения, отколкото един разстрел или една бомба.

Снимка: fakti.bg

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация