От 1 януари започва приемането на творби за участие в конкурса „Иван Радоев“

teatar-300x224От 1 януари започва да тече Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Той се провежда през 2 години и от първото му издание през 2001 г. досега включилите се в драматургичното състезание са стотици.

Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър “Иван Радоев”, а патрон на събитието е кметът на общината.

Условно провеждането на конкурса може да се раздели в три етапа – събирането на пиесите, които трябва да бъдат изпратени на e-mail-а на театъра в електронен вариант – крайният срок за кандидатстване е до края на м. февруари. Във втория етап се включва журито, което се състои от трима изтъкнати театрали – един драматург и двама театроведи. Журито номинира 10 от пиесите и от тези номинирани драматургични текстове се излъчват победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и прекрасна пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов. Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията са от 500 лв.

Последният етап от конкурса е тържествена гала-вечер, на която актьори четат откъси от номинираните пиеси и се връчват наградите. Това традиционно се случва около 30 март, рождения ден на Иван Радоев.

За 8-те  издания на конкурса, носители на наградата са ставали известни и утвърдени имена в родната драматургия като Вичо Балабанов, Боян Папазов, Здрава Каменова и Калин Ангелов, Яна Добрева, Алек Попов и Диляна Манева, Пламен Дойнов. По две награди от различни години имат Яна Добрева и Боян Папазов, обръща поглед назад драматургът в Театъра Ивет Костова.

Драматурзи участват, и то успешно, за втори или трети път на конкурса „Иван Радоев“ – Христо Карастоянов, Огнян Антов, Валери Какачев и др.

„Няма правила как се прави съвременна драматургия – трябва ли пиесата да носи белезите на съвременността, за да е съвременна? Или да описва големи исторически събития, умее ли българската драма да се обръща към екзистенциални въпроси и ценности?  За съжаление, често в новите пиеси откриваме едни и същи персонажи, повтарящи се, но и липсващи теми. Може би проблемът е, че съвременните автори за театър се оглеждат прекалено един в друг и нямат мерките, които да си поставят сами.

Имам усещането, че всеки нов конкурс, който провеждаме има своя външна характеристика – имали сме конкурс, който минава под знака на съавторството – дори сред десетте номинирани пиеси имаше три, писани в колектив, има ли сме и такива, които изобилстват от моноспектакли и детски заглавия“, са наблюденията през годините на Ивет Костова.

Това е състезание с много демократични условия – могат да участват всякакви текстове за театър с единственото ограничение да не са представяни на други конкурси и да не са поставяни на сцената на професионални театри.

„Хубава инициатива беше издаването на сборник с номинираните пиеси, което успявахме да правим с финансовото съдействие на Министерството на културата. Има 6 издадени книги досега, дори и като електронни книги, но отличените пиеси от последните две издания така и останаха непубликувани, защото средства не бяха отпуснати“, допълва Костова.

Има един момент в статута на конкурса, което често се тълкува неправилно от авторите. Плевенският театър си запазва правото на първо поставяне на наградената пиеса, но не е задължен да го направи – всичко зависи от репертоарната политика на института. Театърът може да включи в репертоара си някоя от номинираните пиеси, какъвто беше случаят с пиесата “Христина” на Орлин Дяков или “Катаклизми” на Здрава Каменова.

Вижте и : http://www.teatur-plevenbg.com/konkurs.htm

 

Правилник за провеждане на конкурса:

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

•Наградата за българска драматургия на името на големия български драматург и поет Иван Радоев има национален характер и се присъжда след провеждане на конкурс.

•Присъждането на наградата за драматургия цели стимулиране създаването на нови, стойностни драматургични творби и популяризиране постиженията на новата българска драматургия .

•Конкурсът се организира от Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, с подкрепата на Министерство на културата.

•Конкурсът е национален и се провежда веднъж на две години .

•Наградата се присъжда около 30 март (рождения ден на Иван Радоев). За целта в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се организира Тържествен спектакъл.

II . РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА :

1. За организирането и провеждането на конкурса се създава Организационен комитет в състав:

•председател – кмета на гр. Плевен

•секретар – директора на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен

•членове: – представител на Министерство на културата; представител на отдел „Култура“ при Община Плевен; посочен от наследниците на Иван Радоев представител; театрален специалист, посочен от директора на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен; представител от културната общественост на гр. Плевен

2. Организационният комитет :
•обявява конкурса в централния и местен печат

•гласува бюджета на конкурса за съответното му издание и приема отчета за изпълнението му

•по предложение на директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ определя състава на ръководеното от директора Оперативно бюро за организирането и провеждането на конкурса

•определя състава на Журито от двама театрални критици и един писател – драматург. Членовете на Организационния комитет и на Оперативното бюро не могат да бъдат членове на Журито.

•решава всички въпроси, нерегламентирани в настоящия правилник

3. Конкурсът е явен. В него могат да участват всички нови драматургични творби от български автори (включително и куклени пиеси), непоставяни на професионална сцена до приключването на конкурса, и които не са участвали в други конкурси за драматургия.

•Членовете на Организационния комитет, Оперативното бюро и Журито не могат да участват в конкурса.

•Пиесите се изпращат в Драматично – куклен театър “ Иван Радоев “ (5800, гр . Плевен , ул . “ В. Левски“ 155, Е – mail: teatur_pleven@abv.bg до края на февруари на съответната година .

•Текстовете на пиесите се предоставят на членовете на Журито в срок, определен от Организационния комитет (конкретно за всяко издание на конкурса).

•Членовете на Журито четат всички текстове самостоятелно и заседават в гр. Плевен един ден преди връчването на наградите.

•Наградата за драматургия „Иван Радоев“ се присъжда за конкретна драматургична творба. Стойността й е 2000 лв .

10. По преценка на Журито могат да бъдат присъдени до две специални награди по 500 лв., едната от които за млад драматург до 40 години, а другата за куклена пиеса. По преценка на Община – Плевен може да се присъди и една награда за плевенски автор в размер на 200 лв .

11. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ придобива правата за поставяне на получилата наградата „Иван Радоев“ драматургична творба .

12. Средствата за организацията и провеждането на конкурса се осигуряват от Община Плевен, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и от алтернативни източници на финансиране.

•Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на гр. Плевен.

 

 

One thought on “От 1 януари започва приемането на творби за участие в конкурса „Иван Радоев“

  • 29 декември, 2016 г. в 11:46
    Permalink

    От осем наградени – една играна? Приятел в жури се познава.
    Софиянец – софиянец награждава.Богата община – пари раздава.

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: