film izle

Новият председател на АБВ Константин Проданов: Трябва да водим безмилостна борба с експлоатацията

Константин Проданов бе избран за председател на ПП АБВ с почти пълно мнозинство от гласовете на делегатите на редовния конгрес на ПП АБВ, провел се днес. По негово предложение Националният съвет на партията избра четирима зам.-председатели на политическата сила: говорителя на ПГ на АБВ – Мариана Тодорова, говорителя на ПП АБВ – Трендафил Величков, председателя на Правния съвет към ПП АБВ – Марин Киров и члена на ИБ на ПП АБВ – доц. Христо Михайлов. Изпълнителното бюро на ПП АБВ се увеличава от 17 на 21 души. Ивайло Калфин и Румен Петков бяха определени за членове на ИБ на ПП АБВ.

Всеки от нас трябва да положи усилия, ако искаме бъдеще за България. Трябва да се върнем към това, което бе заложено още в началото, когато създадохме АБВ. Синтеза на идеи трябва да идва от долу на горе. Трябва да има активно гражданско участие. Хората трябва да участват пряко в израждането на политиките, които ги засягат, а не те да бъдат спускани от горе. Това ще ги мотивира.

Това бяха първите думи пред делегатите на редовния конгрес на ПП АБВ на новоизбрания с почти пълно мнозинство от гласовете председател на партията Константин Проданов. По думите му подобен подход ще мотивира хората да поемат повече отговорност към държавата и нейното управление и ще върне увереността им, че от гласа им зависи нещо. „Мисля че много сериозно трябва да обсъдим идеята за въвеждането на електронно допитване до членската ни маса и симпатизантите ни по всички важни въпроси като формирането на политики, коалиционни формати, участието ни в управлението на страната“.

Според Проданов преди време АБВ е сгрешила с решението си да подкрепи правителство на ГЕРБ. „Мисля, че на първо място, много ясно, категорично трябва да се разграничим от ГЕРБ. За мен те са символ на сервилност към външни интереси, на корупция, на посредственост. И ако има една червена линия, която не бих прекрачил с оглед на предстоящите избори, това е коалиция с ГЕРБ. Нито явна, нито тайна. Това не е заявка за вечна опозиция. Всяка партия има право да търси вариант да постига целите си и да реализира приоритетите си, но за мен това не може да става на всяка цена, на основа която не е идейна или когато се легитимират безобразия“.

Трябва да търсим коалиционни взаимодействия в лявото политическо пространство, особено с оглед на предстоящите избори. Водещи трябва да са принципите, конкретните и ясни ангажименти, които се постигат. Трябва да търсим взаимодействия с партии в лявоцентристкия сектор, няма какво да търсим в дясно. Потенциални партньори могат да бъдат и представители на автентичния патриотичен сектор. Всички партньорства обаче, трябва да бъдат само на принципна и идейна основа, а не нещо продиктувано от някаква конюнгтура или аритметични съображения, защото хората няма да ни го простят“.

Според Проданов една от първите задачи пред АБВ ще бъде партията да настоява за цялостна ревизия на прехода и отваряне на икономическите досиета. За да се види кой се е облагодетелствал от разграбването на България. По думите му би трябвало да се въведе и забрана на приватизационни сделки, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения си интерес. Той бе категоричен още, че трябва да се създаде и централизиран орган за провеждането на обществени поръчки, както и да не се допускат офшорни компании до участие в тях.

„Като лява партия трябва да водим безмилостна борба с експлоатацията. За мен тя е един от основните проблеми в България“, посочи още Константин Проданов. За него водещ приоритет трябва да бъде и възраждането и реформирането на българската икономика, която функционира по много остарели и неефективни модели.

„Ние сме държава с икономическа структура на страна от Третия свят. Основно изнасяме непреработени суровини, а най-честите професии са продавачи, автомонтьори, шофьори. Такъв тип икономика няма как да пребори бедността. Този тип икономика няма как да се промени без активното участие и инвестиции на държавата в човешки капитал и високи технологии, енергетика, фармация. Промяната трябва да започне сега, ако искаме да променим визията на държавата за след 10 или 15 години“.

Според Проданов друга причина за лошото състояние на държавата са посредственото управление, назначенията на партиен или друг безпринципен подход на хора без необходимите качества и високия процент на кражби и отклоняване на средства. Той посочи, че държавата ни страда сериозно и от изтичането на квалифицирани кадри, за чиято подготовка е инвестирано в родината ни, и за което по думите му трябва да получаваме съответната компенсация от някои от държавите от ЕС.

Основен приоритет за АБВ и за държавата трябва да бъде повишаването на доходите, добави Константин Проданов. „Имаме нужда от активна политика по доходите. Това не означава поголовно вдигане на заплатите на общо основание, а означава целево повишаване на трудовите възнаграждения. Например, в две ключови сфери като здравеопазване и образование. Трябва да използваме и механизмите на колективните трудови договори и минималната работна заплата. Като цяло трябва да преборим това негативно явление страната ни да бъде промотирана като източник на евтина работна ръка. Не решим ли този проблем с доходите, ще продължим да се сриваме в демографско и във всяко едно отношение“.

Във външнополитически план Проданов подчерта, че България е твърдо обвързана с европейския си път на развитие и членството си в НАТО. По думите му обаче, това не изключва възможностите страната ни да си партнира традиционно и с други държави. Във връзка с темата той се обяви открито за сваляне на санкциите срещу Русия, от които страната ни генерира сериозни икономически загуби.

В заключение Константин Проданов се обърна в личен план към делегатите на конгреса на ПП АБВ. „Тук сме се събрали огромен брой читави и почтени хора, които предлагаме изпълними, конкретни решения. Ние не продаваме илюзии. Това не е нашият път. Не градим въздушни кули. Според мен необходимостта от АБВ днес е още по-голяма от тогава, когато създадохме партията през 2014 година. Убеден съм, че с промените, които правим, можем да изведем АБВ, а от там и държавата, в една успешна орбита“, заяви той.

Константин Проданов е съучредител на ПП АБВ. Той е роден 1977 г. в София, завършил „Международни отношения” в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по Международно развитие, профил финанси в Япония. В периода 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и Голдмън Сакс, в качеството си на вицепрезидент на отдел „Търговия с деривати”. В последната година на мандата на президента Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси. Понастоящем е главен инвестиционен мениджър в международна финансова компания в София. Владее английски и руски езици, ползва работно френски и японски. Женен, с един син. Хоби – алпинизъм.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация