film izle

За българското производство и снежния човек

Три вечери подред в централни новинарски емисии на национална телевизия ни занимават със снежен човек. Някой направил снежен човек – това е добрата новина. Някой разрушил снежния му човек – това е лошата новина. Това амбицирало друг, той направил снежен човек и това е добрата, много добрата новина. Изводът: хубаво е да се гради, лошо е да се руши. Така е. Ама трябваше да сме го научили още на пет-шест, че даже по-рано, но нали всички в България сме расли без родители, без баби и дядовци, без чичовци и лели, без по-големи братя и сестри, без учители, на които да им пука; без възпитатели, без детските си книжки… Та крайно време е да го научим от новинарските емисии.

Наистина, какво по-удивително и изключително нещо от това някой да прави снежен човек зимно време! Какво по-шокиращо нещо от това някой да му го разруши. Да сте чували за нещо подобно в България! Как може така! То не е като да нашариш паметници, не е като да опустошиш цели села, защитавайки правото на ромите да ги оплячкосват или да настаниш в тях бежанци; не е като да орезилиш с графити все още неизплатени влакови композиции, за които съдират по пет кожи от гърба на българския данъкоплатец, а той продължава да пътува при мизерни условия. Не е като да спреш проекти като АЕЦ „Белене“, отричайки необходимостта ни от собствена електроенергия, за да дойдат студени зими като настоящата и да се повдигне тревожно въпрос за режим на тока. Не е като да съсипеш цялата индустрия. Но какви неща изобщо говоря, как не ме е срам; болен ум ще да съм, за да ми минават през главата изобщо такива. Те не са възможни в едно общество, в което му пука за един разрушен снежен човек.

Странно или не, „новината“ обхвана общественото мнение и като започна едно възмущение. Не ми е дума! Всички показаха остра чувствителност, насочена срещу разрушителя и разрушителния нагон. Изглеждат искрени. Дори такива, които сигурно чуят ли, че синът им се е опитал да пише стихове, небрежно му подхвърлят през рамо: „Я не ми се занимавай с глупости!“ или такива, които анонимно в мрежата нападат чужди деца, че са си позволили безобразието да пишат стихове. И се занимават с глупости. Които чуят ли за българска книга изписват изражение на погнуса, а някои от тях дори подмятат: „Щом е българска, у огъня!“. И това изглежда забавно и са шумно аплодирани в мрежата, най-вече от такива лели, които иначе много страдат за снежния човек и се възмущават от разрушителния порив. Тъй, де – щом пише стихове трябва да е шизофреник, сексуално незадоволена жена пред климакс, подрастващо педерастче или невзрачно момиченце, което вместо да се заглежда по кавалери с мощни коли, взело красота да търси. Щом пък пише нещо друго, не стихове, трябва да е грандоман, графоман, психопат; пълен неудачник в живота, с мания, че е гений. За негово добро трябва дружно да го охулим! Да разрушим илюзиите, въздушните му кули. Щом са от въздух, не от сняг, значи не е разрушение.

И в този ред, щом се занимава с политика, значи е маскара. Щом е спортист – хаймана. Щом живее на село – хайванин. Щом е строено в комунизма – да бъде разрушено!

И в целия този дуалистичен дух, в една от безбройните новинарски емисии, отделили съществена част от времето на снежния човек, се изтъпанча най-високопоставеният доскоро мъж в България и казва: „Няма по-опасни от политици, които говорят за българско производство…“

Тъй, де! Трябва да разрушим изобщо българското производство! То не е снежен човек!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация