Роднини рецидивисти застават пред съда за побои и грабежи на възрастни хора в с. Ставерци

На 30 януари Апелативен съд – Велико Търново ще гледа на първо заседание въззивно наказателно от общ характер дело 783/2016 г. Подсъдими по делото са: Красимир К. Ц. (роден 1975 г.) и Марко Г. К. (роден 1997 г.).
Със своя присъда от 16 юни м.г. Окръжен съд – Плевен е признал Марко и чичо му Красимир за виновни в поредица грабежи и кражби на самотноживеещи възрастни хора от село Ставерци, област Плевен. В хода на проведеното разследване било установено и доказано, че в периода от 18.11.2015 г. до 09.12.2015 г. Марко К. и Красимир Д., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, през нощта, последователно нахлули в домовете на Димитър Д., Петър Ц. и Йорданка П. От там двамата подсъдими отнели различни по вид и количество вещи за бита, хранителни продукти и пари в брой на обща стойност 638 лв., собственост на пострадалите. При влизането в дома на 81-годишния Димитър Д. били заварени по време на извършване на кражбата и употребили сила спрямо възрастния човек, за да запазят владението върху отнетите вещи.
Окръжният съд в Плевен определи едно общо най-тежко наказание от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода (редуцирани от 10 години, тъй като делото е минало по реда на съкратеното следствие) за Марко К. и едно общо най-тежко наказание от 10 години лишаване от свобода (също редуцирано от 15 години) за неговия чичо, Красимир Д. Наказанията на двамата подсъдими следва да бъдат изтърпени при строг режим.
Със същата присъда и двамата подсъдими са осъдени да заплатят солидарно на Д.М.Д. сумата от общо 4 000 лева като обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат от извършените спрямо него престъпления – грабеж и противозаконно проникване в имота.
Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по въззивни жалби от двамата подсъдими.

%d bloggers like this: