film izle

Сещайте се – само преди избори!

Сподели
Етикети

Предизборната борба не само е започнала, а вече се е разгоряла, много преди обявяването на официалния й старт. От сега е люта. Би била дори интересна. Но имам чувството, че интересно ще ни стане към края на годината. Когато битката ще е отминала, страстите – утихнали, и ще трябва да живеем с последиците. Дано, дано не съм прав. Уви, не знам възможно ли е. Очевидно нещата са зле. Политическата обстановка е различна. В цял свят, даже. А у нас се дискутират същите глупости, както и преди 10-15 години. В различен контекст, но непроменени като естество.

Въпросът за ядрената енергетика трябваше отдавна да е решен. Изградена да е принципна позиция, корава като догма. Непоклатима. Защото това са основите на бъдещия живот. Но каквото и да стане, няма да уврят главите на някои наши политически, интелектуални, медийни и всякакви други величия. В името на евроинтеграцията и прогреса, ще ни препоръчват живот в пещери. И нещо повече – ще налагат становището си. И вместо да се търси отговор на чисто технологични проблеми как да бъдат изградени повече и повече ядрени мощности, още се спори трябвало ли да има такива у нас.

Още се говори за „комунизъм“ (синоним на русофилия) и за „русофилия“ (синоним на Сталинизъм), за „патриотизъм“ (синоним на деградирал мъж с бира в ръка, гледащ футболен мач) и изобщо, все старата песен. Въпреки че някои хорица – политически Байганьовци, довчера криворазбрани цивилизатори, днес промениха тон.

Сетиха се в дясно, че има нещо като национални интереси. Че има национални проблеми, а проблемите не са само за „мързеливите и некадърните“, както някога крещяха, а „красивата и интелигентна“ публика го разнасяше. Сетиха се, че образованието е национален интерес. Че неграмогността е национален проблем.

И рече Бойко, че ако трябвало, свободи щял да ограничава, но неграмотни нямало да има. Добре, де! А какво ти пречеше да опиташ да направиш нещо по въпроса до сега? Кои бяха управляващи до вчера? От колко години? И неграмотността Орешарски ли я внесе? Контрабандно, за една нощ. Или Тройната коалиция? И те – контрабандно. Че всеки от досега управлявалите допринесе с нещо за печалния резултат – факт е. Но когато имаше възможност Бойко да действа – не се сещаше. Когато има възможност да обещава – осъзнава се. То не само за грамотността и образователния ценз на българина. Наблюдавайте го, очевидно е. Реформаторите пък взеха соломоново решение: който няма завършен десети клас, няма право на помощи. Смях. Всъщност щеше да е смешно, ако не беше трагично. И нямаше да е толкова трагично, напротив, би било даже добре, но за да има някаква справедливост в подобно решение (било то законодателна наредба или закон), преди него трябваше да има друго: че училището до десети клас е задължително и който не изпълнява това си задължение, следва да бъде санкциониран. Но за да го имаше и това, преди него също би трябвало да има друго – училището да е общодостъпно. И във възможностите на всеки. Вместо това, пак хорица, персони разни от средите на „реформаторите“, направиха училището недостъпно за мнозина. По чисто материални причини. Спомням си добре и как когато се възмутих публично, че учебниците, както и всички останали книги, ще бъдат обложени с 20% ДДС, десните почитатели из интернет форумите вкупом ми креснаха, цитирам: „Ученето не е направило никого щастлив!“ И проблемът за България бил, че нямало работа за висшисти, следователно не би трябвало да има толкова висшисти, следователно – изобщо по-малко да се учи. Това беше модната навремето масова психоза. А тя се поддържаше. Чрез чалга. Чрез телевизионни реклами. Чрез поощряване на битовата престъпност. Около училищата се завъдиха наркодилъри и нека никой не се опитва да ме убеждава, че то, видиш ли – някакви си боклуци, пласиращи дрога, са недосегаеми за законите на една държава. Имаше ли воля, тя – държавата, лесно щеше да се справи с подобни отрепки. Без да се стига до конспиративни теории, ясно е, че падението на цяла България, като се започне от образованието и възпитанието на подрастващите, беше удобно тогава за нечии интереси. И кои казваха тогава, че това е свобода? Че нямало нищо тревожно в процесите? Че всичко друго било „комунизъм“? Е, сега е малко късно, и то точно вие, да се сетите, че освен от стоки, България има нужда и от дух, а у неуките като цяло духът не е много на почит.

Но сега, като дойде ред на поредните обещания, настана и удобното време за досетливост.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация