film izle

10-годишен юбилей от създаването си отбеляза днес Административен съд – Плевен

Административен съд – Плевен днес тържествено отбеляза 10 годишен юбилей от създаването си. През тези години в АС – Плевен са образувани 11 060 дела, 10 900 от тях са разгледани. Само 0,6 % от разгледаните дела са отнели време от над 1 месец за приключване. По своите показатели работата на административните съдилища бележи високи показатели, които са едни от най-добрите в ЕС, отбеляза в словото си председателят на АС – Плевен съдия Полина Богданова – Кучева. Тя акцентира върху това, че приоритетите в работата на съда са бързото и ефективно правораздаване, обусловено от върховенството на закона.

Сред официалните гости на тържественото събрание днес бяха първият председател на плевенския административен съд Димитър Първанов, сега съдия във Върховния административен съд, бившата председателка на НС Цецка Цачева, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, председателят на Окръжен съд – Плевен Александър Григоров, директорът на ОД на МВР в Плевен Красимир Начев, магистрати, служители в съда и адвокати.

Кметът на Плевен Георг Спартански поздрави магистратите и съдебните служители с годишнината. Той изрази общото мнение, че доверието на гражданите към административния съд е високо. Градоначалникът и председателят на ОбС Мартин Митев припомниха, че на последната сесия на общинския съвет бе взето решение за удължаване с още 10 години на ползването на сградата от Административен съд – Плевен.

За магистратите, служителите и гостите на тържеството бе подготвена изложба на архивни единици, свързани с правораздаването в Плевенски съдебен район през годините. Това е селекция на документите от Държавен архив – Плевен, предизвикали най-голям интерес по време на традиционните изложби в дните на отворените врати в Административния съд. Сред най-интересните експонати са книга за ипотеките от края на XIX и началото на XX век, сборник с действащи съдебни закони от 1878 година, регистър на съдебни решения от първите години след Освобождението.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация