film izle

„Вишнева градина“ – класическа пиеса в съвременна интерпретация и провокация към зрителя


Един различен поглед към шедьовъра на Чехов „Вишнева градина” ни показва режисьорът Василий Сенин и актьорите от трупата на ДКТ „Иван Радоев”. На 10 и 11 март е премиерата на представлението, което несъмнено ще се превърне в поредното театрално събитие и ще провокира много коментари и диспути.

Публиката е качена на сцената, а декорът ще бъде самата зала. Такъв е замисълът на режисьора – театралната зала като метафора на вишневата градина. „На първо място това е много красива зала и за много хора ще е любопитно да я видят от този ъгъл. В случая тя е метафора на вишневата градина, но такъв ли трябва да е театърът – с плюша, с полилеите, такъв какъвто е построен преди 100 години? Това храм ли е или мавзолей? Ако е храм чий е – на Ерос или Танатос? Според моето мнение съжалението и безсмислената красота са разрушителни”, сподели пред журналисти часове преди премиерата руският режисьор.

Според него, с „Вишнева градина” на Чехов започва нов етап в драматургията. „Това не е драматургия на репликите и монолозите, а драматургия на ситуацията. За да кажете някаква реплика, да изкажете мнение, да разкажете история – можете да го направите и насаме. За да попаднете в ситуация, са ви нужни други хора. Чехов разказва история на този сложен език – чрез ситуациите”, допълва режисьорът и не скрива, че това е била много трудна задача за актьорите, но той е удовлетворен от работата си с тях и благодарен, че е имал възможност да работи с тях. Обратната реакция е същата. „Удоволствие бе да работим Чехов. За много от нас това е първа среща с него. Всички сме чували какво е да играеш Чехов. За нас е лично постижение да изиграем тези роли.За нас се преобърнаха представите за актьорската игра. Бяхме като на уърк шоп. Благодарим на Василий Сенин за това, което направи за нас”, каза от името на актьорския състав Георги Енчев.

Самата идея на пиесата – какво да правим с вишневата градина, много прилича на проблема, който ние работещи и пишещи за театъра наблюдаваме в нашия живот. Той е свързан с взаимодействието между театъра и обществото, сподели още Сенин. „През последните 25 години светът извърши огромна крачка. Когато започваме да работим с млади зрители е много по-различно – сега има интернет, информация. Това са съвременни деца, които са видели повече. Всеки театър сам търси отговор на този проблем защото в нито една страна никой не знае да се заеме с реформата на този проблем. Някои театри успешно го решават, но те са малко. Повечето съществуват безцелно, със случайни спектакли, със случайни победи и нещата там се крепят на съжалението . Както и в тази пиеса страшно много се крепи на самосъжалението. Какво да се прави с тази вишнева градина? Какво да се прави с хората, дошли да работят преди 20,30 години? Какво да се прави с това милосърдие? И докато се самосъжаляваш, постепенно се превръщаш в човек, който трябва да бъде съжаляван”, допълва той.

Въпреки богатия си опит по различни световни сцени, той не е поставял „Вишнева градина” досега. Такъв е и почеркът му – да не поставя една и съща пиеса втори път на друго място.  „Тя толкова мощна енергийно, че не знам дали ще мога да я правя втори път. Може би след много години”, все пак допълни Василий Сенин.

Василий Сенин е роден през 1977 г. в  Ленинград (днес Санкт-Петербург).

През 1996-1997 изучава актьорско майсторство за драматичен театър в Санкт-Петербургската акдемия  за театрално изкуство в класа на В. Фильштински.

През 2001 г.  завършва  режисьорския факултет на Руската академия за театрално изкуство – ГИТИС в класа на Пьотр Фоменко  Дипломира се  със спектакъла „Фро” по разказа на Андрей Платонов и веднага получава покани за постановки не само в Русия, но и зад граница.

През 2007 по 2009 г. поставя спектакли Театър «Gavella» (Хърватия);  в Националния театър във  Вараждин;  в Театър Уилям Хоржица (Торун, Полша); през  2010 г. е режисьор  в киностудията «RWS»,  а през 2010-2011  е режисьор в театър «Et cetera», Москва; през 2012 г. е  режисьор на театралния проект «Пет вечери»; през 2013 -2015 година е Художествен ръководител на  Псковския Академечен Драматичен театър „А.С.Пушкин” Поставял е спектакли в  Москва, Новосибирск, Перм, Талин, Рига, Плевен, Омск, Псков, Загреб, Варшава  и Лондон.

Спектаклите на Василий Сенин  се ползват с огромен успех  и са чест гост на редица престижни руски и чужди фестивали.

В началото на своята режисьорска кариера Василий Сенин работи за първи път в чужбина в Драматичен театър „Иван Радоев”, Плевен и първата му постановка е „12-та нощ” по Уилям Шекспир. Това е едно от знаковите представления от по-новата история на плевенския театър, което се помни от зрителите с модерния, нетрадиционен прочит на шекспировия текст, с изключително ефектната визия и майсторски разгърнатите образи. Спектакълът на Сенин в Плевен се отличаваше от множеството съвременни експерименти на тема „Шекспир” и с умението, с което младият режисьор, предлага авангардни решения и визия на представлението, остава верен на замисъла и посланията в пиесата на великия драматург.

 

Действащи лица и изпълнители във „Вишнева градина“:

Раневская, Любов Андреевна – Красимира КУЗМАНОВА

Аня – Елица АНЕВА, Милена ЕРМЕНКОВА

Варя – Надя ДЕРДЕРЯН

Гаев, Леонид Андреевич – Адриан ФИЛИПОВ

Лопахин, Ермолай Алексеевич – Асен ДАНКОВ

Трофимов, Пьотр Сергеевич – Антъни ПЕНЕВ

Симеонов-Пишчик, Борис Борисович – Георги ЕНЧЕВ

Шарлота Ивановна – Нина ИЛИЕВА-ПЕТКОВА

Епиходов, Семьон Пантелеевич – Сергей КОНСТАНТИНОВ

Дуняша – Бориса САРАФОВА

Фирс – Петьо КРЪСТЕВ

Яша – Ованес ТОРОСЯН, Георги КАЦАРСКИ

Минувач – Киро КРАЧУНОВ

 

Помощник режисьор Киро Крачунов

Музикална среда – Пламен Мерджанов

има 1 коментар
  1. Вучков каза:

    Да изкара публиката на площада пред театъра, а актьорите да играят на покрива… Сенин, това може да се нарече авангард, ако не е правено още преди шейсет години на Запад, съжалявам, но явно и в Русия има елементарни сноби…

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация