Внесоха обвинителен акт срещу мъж, подготвял убийството на майка си и сестра си

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 58-годишен мъж за извършване на приготовление за предумишлено убийство на майка си и на сестра си, назаконно държане на оръжие и боеприпаси и неправомерно присъединяване към ел. енергия.

Обвинението срещу Румен К. е за това, че за времето от неустановена дата на 2016 г. до 05.12.2016 г. в гр. Плевен и в с. Къшин, обл. Плевен извършил приготовление към предумишлено убийство на две лица – майка му и сестра му, като подготвил средства за извършване на деянието – огнестрелно оръжие оборудвано със заглушител и боеприпаси предназначени за него и като предприел действия по намирането на съучастници – престъпление по чл. 117, ал. 1 от НК.

Срещу него е повдигнато обвинение и за това, че на  05.12.2016 г. в с. Къшин, държал огнестрелно оръжие – 1 бр. газово-сигнален пистолет марка „Ekol“ със заличена маркировка и фабричен номер, самоделно пригоден за стрелба с патрони калибър 9 мм и боеприпаси за огнестрелно оръжие – 5 бр. патрони калибър 9 мм, самоделно снарядени с метални проектили и 16 бр. ловни патрони 12-ти калибър, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

Привлечен е като обвиняем и за това, че на неустановен ден за времето от 12.11.2016 г. до 05.12.2016 г. в с. Къшин, сам осъществил неправомерно въздействие върху уред на „ЧЕЗ България“ ЕАД за търговско измерване на електрическа енергия, с което създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия в имот – престъпление по чл. 234в ал.1 от НК.

Обвиняемият бил в крайно влошени лични отношения със майка си и сестра си и нееднократно нанасял побой на сестра си, за което тя подавала жалби до РП – Плевен.  През втората половина на 2016 г. отношенията между обвиняемия и майка му и сестра му допълнително се влошили заради продажба на недвижим имот в центъра на Плевен. Имотът бил собственост единствено на двете жени, като им бил прехвърлен от покойния баща, но обвиняемият се чувствал ощетен и претендирал за дял. На 04.11.2016 г. сестрата (с пълномощно от майка си) продала имот за 230 000 евро. Обвиняемият узнал това и крайно афектиран, решил да убие сестра си и майка си, за да стане единствен техен наследник. Решил да не извършва лично убийството, а да ангажира изпълнители срещу заплащане. Двете жени знаели, че обвиняемият е отмъстителен и със злопаметен характер, притеснявали се от физическа саморазправа и веднага след сделката се укрили в гр. София. Обвиняемият казал на сина си на всяка цена да установи местонахождението на леля си и баба си, а междувременно решил да намери изпълнители на убийствата.

През октомври 2016 г. посетил кафе в гр. Плевен и се запознал с лице, от което след няколко разговора поискал съдействие за намиране на човек, готов да изпълни поръчката. Два дни по-късно обвиняемият донесъл снимки на близките си и казал, че е изработил пистолет със заглушител и е готов да го предостави на извършителя на убийството. Първоначално свидетелят решил, че обвиняемият има психически проблеми, но в процес на разговорите преценил, че намеренията са сериозни и решил да информира органите на МВР за случая, за да бъде предотвратено извършването на тежко умишлено престъпление.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

%d bloggers like this: