film izle

За политиката, бунта и образованието

Два часа днес родители и ученици от Малката езикова висяха на крак пред вратите на Общинския съвет, както и в залата, за да чуят присъдата за децата си. През последните месеци те бяха чували какви ли не слухове за преместване, закриване, разцепване на елитното школо. В крайна сметка нищо ново не се случи – дадено бе ново име и регистрация на Малката езикова. Тогава е редно да се зададе въпросът – защо върху тази тема имаше различни словесни упражнения все с политически оттенъци?!
Като любима предизборна тема в Плевен бе и развяването на заплахите за закриване на училищата „Васил Левски“ и „Никола Й. Вапцаров“. Днес представителите на отделните групи в ОбС ни заляха с декларации, с които осъждат закриването на школата. Но искрени ли бяха всъщност, след като е ясно, че парите за образование са недостатъчни?! Или просто се опитаха да изхвърлят пиперливата тема за закриване на училища зад политическата си ограда. И тук бяха напълно единни.

Затова днес двете най-атрактивни точки за закриване на училищата „Васил Левски“ и „Никола Й. Вапцаров“ бяха оттеглени от дневния ред на общинската сесия. А горещата тема бе прехвърлена в полето на новия кабинет и на Народното събрание, които уж имали идеи за промяна в законодателството. Това щяло да спаси училищата от затриване. Но някак си и тази теза прозвуча лицемерно в залата, като е ясно как се правят закони в нашенско.
Цинизмът на цялата ситуация се фокусира в това, че дори днес на сесията пред очите на правостоящите родители, някои от нашите старейшини си позволиха да политиканстват с елементарното мислене, че децата ни също могат да бъдат употребени за политически цели.
Употребени във фаталния триъгълник „политика, бунт, образование“ се почувстваха и кметът Георг Спартански и председателят на ОбС Мартин Митев. Спартански открито заяви, че е бил „облят с помия“ и се оплака от „нечисти политически спекулации“ покрай сагата с училищата. Мартин Митев пък обяви пред журналисти, че родителите са станали жертва на предизборни страсти.
Изпод цялата тази тъжна и грозна обвивка на ситуацията в Плевен обаче отново лъснаха проблемите на родното образование. А те са, че децата ни могат да бъдат плашени, унижавани, лишени от добро образование и развитие. Преподавателите и родителите таят същите чувства със страх за бъдещето. Те обаче отдавна са разбрали, че в тази държава нищо не се променя към добро, ако няма силен обществен натиск.

 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация