Усмихнатото куче – самоед, днес има празник

На 1 май стопаните на самоеди от цял свят празнуват международния ден на своите любимци.

Любопитни факти за породата:

Самоедът известен с привързаността към стопаните си и благия си нрав.
Самоедът е една от малкото породи кучета, които не миришат. Самоедът няма онзи „естествен кучешки аромат“, който принуждава някои стопани да оставят домашните си любимци да спят навън. Дори когато е мокър, самоедът не мирише. Това се дължи на уникалния тип козина. Препатили собственици споделят, че дори „маркиран“ от скункс самоед, абсорбира в пъти по-бързо неприятната миризма и спира да мирише.

Самоедът се грижи за козината си. Самоедът, подобно на котката, се грижи сам за голяма част от почистването на козината си. Мнозина потенциални стопани смятат, че поддържането на подобно блестящо бяло „палто“ граничи с невъзможното. Това е заблуда. Способността на самоеда да изчиства и най-мръсните петна без чужда намеса е само едно от качествата, които го правят уникален.

Муцунка с усмивка. Изражението на самоедската муцунка е друга негова „запазена марка“, която го отличава от останалите породи кучета, Самоедът се „усмихва“, независимо от това какво прави в момента. Тази самоедска усмивка е не само плод на човешкото възприятие – кучетата от породата са изключително дружелюбни, чудесни компаньони и много нежни в отношението си към децата.

Прочети още на: http://www.teenproblem.net/a/6-lubopitno/42694-kakvo-triabva-da-znaesh-ako-iskash-samoed/

%d bloggers like this: