Кметът на Червен бряг опроверга обвиненията за „Обществено хранене“ и за санирането

На специална пресконференция днес кметът на община Червен бряг инж. Данаил Вълов опроверга обвиненията в пресата, свързани с приватизацията на фирма „Обществено хранене“ и санирането на многофамилни къщи в общината по ОП „Региони в растеж“.
По време на общинска сесия в Червен бряг заявих публично, че всички документи по случаите ще бъдат окомплектовани и изпратени до прокуратурата. Нямам никакви притеснения по повод обвиненията, заяви Вълов пред журналисти днес в пресклуба на БТА.
Кметът на Червен бряг обясни, че „Обществено хранене“ е с изцяло общинско участие и винаги е работила на загуба. В миналото Агенцията за държавни вземания е разпродала част от активите на фирмата, за да плати задълженията й. Досега има три неуспешни опита фирмата да бъде приватизирана. Но тъй като и през последните години не се забелязва тенденция към промяна на начина на формиране на финансовия резултат, се наложило да се обяви и четвърти опит за приватизация. Така през ноември 2016 г. ОбС – Червен бряг взел решение за приватизацията й. Местната администрация е сключила договор за изготвяне на правен анализ с последваща приватизационна оценка и меморандум за начина на приватизация. Правният анализ бе приет на сесия на ОбС преди два месеца, а на заседанието миналия петък внесохме за приемане приватизационната оценка и меморандума, обясни инж. Данаил Вълов.
Налага се спешна приватизация на „Обществено хранене“, тъй като към момента фирмата е натрупала над 150 000 лева задължения към кредитори, доставчици и НАП. НАП може всеки момент да влезе във фирмата и да започне разпродажба на активите й или пък общината трябва да плати задълженията на „Обществено хранене“ с пари от бюджета, поясни кметът на Червен бряг. Според него, не е работа на общината да спасява дружеството, затова в момента приватизацията е най-доброто решение.
Във връзка със санирането, инж. Вълов информира, че в община Червен бряг вече се извършва такова на жилищен блок с 45 апартамента в ж.к. „Победа“ със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Както е по процедурата, вече е избрана фирма, налице е строително разрешение. Другите дейности по санирането, включително и на 3-те многофамилни къщи, които станаха тема на обвиненията към нас, са по ОП „Региони в растеж“. Там има други изисквания, като за 50% от цялата сума ще бъдат санирани три обществени сгради, а останалите 50% са за саниране на жилищни сгради, обясни инж. Данаил Вълов. Той допълни, че сега текат процедурите за избор на изпълнител, а след това се очаква започване на санирането. Кметът на Червен бряг призна, че част от многофамилните къщи са собственост на служители на общината. Но коментира, че в това няма нищо незаконно.