Леви партии и граждани отбелязаха 9 май пред паметника на загиналите руски пилоти в Плевен

„Антифашистката идея днес ни е нужна повече от всякога, ако искаме да запазим ценностната система на Европа. Ако искаме да запазим нашата собствена история, ако искаме да запазим човешкото си достойнство. Това достойнство, което проявиха милиони преди 72 години, за да освободят Европа”. Това заяви в словото си днес Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ по време на поклонението по повод Деня на победата и 72 години от края на Втората световна война, в което се включиха десетки плевенчани. Те бяха дошли да почетат паметта на героите пред паметниците на четиримата загинали руски летци, погребани в Плевен. Възстановеният преди 6 години паметник се намира в Горноплевенските гробища. Организатори на събитието бяха ПП „Нова зора” и ПП АБВ. На поклонението присъстваха и председателят на ПП „Нова зора” Минчо Минчев, депутатите от Коалиция „БСП за България” Васил Антонов и Чавдар Велинов, представители на други леви партии и организации, живущи в Плевен рускоговорящи граждани.

„Всяка война има своите жертви и своите герои, има своя ден на победата. Ние сме тук, за да почетем този победен ден. За да кажем, че пазим в сърцата си паметта на героите”, обяви в словото си председателят на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев.

Плевенският свещеник отец Петко отслужи панихида пред паметниците на четиримата загинали руски воини. По време на поклонението ехтяха вечните руски военни маршове и подсилваха патриотичните настроения на хората точно в Деня на победата. После от всички партии и организации поднесоха венци и цветя през паметниците.