film izle

Под мотото „Магията на театъра“ ще премине тази година „Европейската нощ на музеите“

Под мотото „Магията на театъра“ ще премине тази година инициативата „Европейска нощ на музеите“ в Регионалния исторически музей в Плевен. Тя се организира за 13-и път и е насрочена за 13 май, събота. Началото ще бъде дадено в 19 часа. Организатори са Община Плевен и РИМ – Плевен. Това съобщиха днес на специална пресконференция директорът на РИМ – Плевен д-р Володя Попов и ръководителят на направление „Нова и най-нова история“ в културния институт Нели Дакова. Вратите на музея отварят за посетители в 19 часа и експозициите на РИМ ще могат да бъдат разгледани до 01 ч. след полунощ.
Участие в програмата ще вземе Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ със спектакъла „Женско царство“ с режисьор Ива Николова. Гостите в музея ще могат да чуят прекрасните изпълнения на Тримата славянски тенори – Григорий Палишчук, Константин Янков и Любомир Дяковски. Звукът и мултимедията са поверени на Асен Антонов, осветлението – на екипа на ДКТ „Иван Радоев“, а съдействие в реализацията на проекта ще окажат възпитаници на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен.
Уникална изложба за древното начало на писаното слово – първите знаци върху керамика от 5-ото хилядолетие пр. н.е. ще бъде представена за пръв път в Плевен под мотото: „Отвъд знаците. Послания от древността“. Изложбата съдържа над 40 материала от 11 музея в страната. На табла, в увеличен образ, ще бъдат представени материалите. Налице е повторяемост в знаците от различни територии на страната, което ни навежда на мисълта за системен порядък. Археолозите са на мнение, че тук се правят първи опити за писмен пренос на информация.
За посетителите в нощта на музеите ще бъде представена колекция „Препарирани животни“ от фонда на РИМ – Плевен. Художничката Фелис Фарукова се появява със своята изложба „Живопис“. Във второ изложбено фоайе посетителите могат да видят експозицията „Светът на Иван Радоев“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация