НУ „Христо Ботев“ в Плевен посреща 85-ата си годишнина

Гордея се с постигнатото от педагогическия екип и от учениците ни. Вече седма години сме на първо място в област Плевен по външно оценяване. Това обяви днес на пресконференция директорът на Начално училище „Христо Ботев“ Цветелин Горанов. Поводът за изявлението му пред журналисти бе навечерието на празника на школото, който се отбелязва на 17 май. Тогава ще е кулминацията на инициативите, с които НУ „Христо Ботев” – Плевен посреща 85-та годишнина от създаването си.

Елитното школо за пръв път въведе униформи за учениците и създаде мажоретен състав, който ще го представя по време на различни мероприятия. Специално за празника от училището се издава „Юбилеен вестник“, обяви директорът.

Празникът на 17 май ще започне с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на училището и с тържествен залп, произведен от членове на плевенското дружество „Традиция”, предвижда програмата. По-късно ученици и учители ще преминат в празнично шествие до площад „Възраждане”. Начело на шествието ще застанат Общинския духов оркестър и мажоретния състав към училището. Това ще бъде неговото първо представяне, след като е възстановена предишната традиция, обясни Горанов. За първи път децата от Клуб „Млад възрожденец” към училището ще облекат униформи, които са копие на тези на ботевите четници.


В представлението от Магичен театър „Пеперуди на кокили” ще се включат ученици от „ Хр. Ботев“. След това те отново ще преминат в празнично шествие до Драматичния театър, където ще се състои тържественият концерт по повод празника на училището. Там децата и участниците в шествието ще се насладят на изпълнения на хор „Звъника” с художествен ръководител Ваня Делийска. Концертът ще започне в 11 часа. Тогава за първи път ще прозвучи и специално създадената за училището песен, посветена на неговия патрон – Христо Ботев. Тя ще бъде изпълнена от Георги Гоцев, който подарява песента на плевенското школо, предвижда програмата за празника.
За нас е важно не просто да обучаваме децата, но и да ги възпитаваме в дух на родолюбие, да пазят традициите ни, да бъдат добри хора, подчерта директорът Цветелин Горанов. Той изброи придобивките на школото през последните 7 години – училището е с изцяло обновена база, с последен модел интерактивни дъски, зелени площи, оранжерия, класна стая на открито. Духът на родолюбие у децата се поддържа като всеки първи час започва с изпълнение на българския химн.