Деветокласници от Езиковата научиха любопитни факти за Германия в библиотеката

Деветокласници от ПГПЧЕ, изучаващи немски език, заедно с класния си ръководител Вяра Кънчева, днес проведоха забавно обучение в Ресурсния център за немска литература в Регионална библиотека „Хр. Смирненски“. Те трябваше да отговарят на въпроси, отговорите на които се съдържат в експонираната в зала „Игротека“ изложба „Германия – страна на откриватели”.

През 1999 г. бе поставено началото на Ресурсния център за немска литература – Гьоте институт в отдел „Чужди езици” при РБ „Хр. Смирненски” – Плевен, по споразумение за предоставяне на обществено ползване учебни материали по немски език.

Информационното богатство на фонда – дарение изцяло от Гьоте институт,  и творческото сътрудничество между учителя-консултант  г-жа Вяра Кънчева, библиотечните специалисти и Гьоте институт дават възможност за богата и разнообразна съвместна дейност.

Наред с библиотечно-информационната и консултантска дейност Ресурсният център инициира, организира и провежда културно-образователни събития, свързани с Германия и немския език: методически семинари, уъркшопи, театрални работилници, културологични занимания с разиграване на образователни игри и др.

Израз на взаимно полезните и ефективни отношения между Гьоте институт и библиотеката в Плевен е и изложбата „Германия – страна на откриватели”, експонирана в зала „Игротека” от 18 до 29 май. Тя представя както исторически открития на германските учени, така и иновации, насочени към бъдещето. Любопитни цитати на известни личности въвеждат посетителите в различни тематични области: от материалознание до компютърни науки. От 2015 г. оригиналната изложба обикаля света със своите онлайн игри, дидактически материали на 14 езика и онлайн платформа.

В рамките на националната инициатива „Седмици на немския език” (30 май – 15 юни) Ресурсният център за немска литература ще организира разнообразни културно-образователни инициативи: презентация на постери на различни теми, свързани с Германия; разиграване на социографски и езикови игри; интерактивни занимания на немски език с деца от ЕШ „Мечето Теди” и ученици, изучаващи немски език от града и региона, съобщи Павлина Цветкова – главен библиотекар в отдел „Чужди езици” на библиотеката.

На 30 май от 14 ч. в зала „Игротека” ще се проведе заключителният кръг на състезанието за четене на немски език. Председател на журито ще бъде г-жа Ева Цик – консултант на Централната служба за обучение в чужбина към посолството на Германия.

%d bloggers like this: