film izle

Тържествено честваха 24 май в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен

Ден преди официалното честване на 24 май – празника на двамата славянски братя Кирил и Методий и първата славянска азбука, в ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Плевен се състоя тържество, посветено на светлата дата и славянската писменост. За това информира Ваня Иванова – библиотекар в училището. По традиция за място на мероприятието беше избрана Актовата зала на училището, а във фоайето дни преди това беше подреден кът с рисунки, посветени на празника. Над входа на училището беше закичен венец, което допринесе за подсилване на празничната атмосфера.

Цялостната идея и реализация на тържеството беше плод на фантазията и усилията на г-жа Марта Михайлова – учител по български език и литература в прогимназиален етап в училището. Празничен рецитал посветен на Кирил и Методий беше изнесен от ученици в пети клас. Гости на мероприятието бяха всички ученици на училището, а специална викторина с въпроси и награди зарадва всеки един от тях.
Акцент в програмата беше награждаването на учениците-отличници през годината от г-жа Татяна Христова, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“. Децата получиха специално изработени медали с надпис „Отличник“ и под звука на бурни ръкопляскания се почувстваха горди от себе си и от своето училище.

Светите братя Кирил и Методий са създатели на първото славянско писмо-глаголицата и са основоположници на славянската литература. В целия славянски свят 24 май е синоним на българщина, духовност и просветление.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация