film izle

Внушително празнично шествие и концерт за 24 май в град Левски

Сподели
Етикети

Внушително празнично шествие на ученици, учители, дейци на културата и граждани в град Левски обагри 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За него разказва Любка Христова.
Под звуците на най-възторжения на българите химн „Върви, народе възродени“, който пеем вече 115 години, шествието, което тръгна от кръстовището на ул. ”Кирил и Методий” със знамена, балони и танци на мажоретките, бе ярък израз на почитта към делото на славянските първоучители и обичта към най-българския празник.
С химна за Светите братя Кирил и Методий, изнасяне на училищните знамена и празнични слова започна празничният концерт пред Общината.
Отец Християн отправи молитва към солунските братя св. св. Кирил и Методий, „покровители на Европа”, за запазване на отечеството в мир и единство, обединение на славянските народи в миролюбие и премъдростта на първоучителите да помага за да расте просветата в нашата страна за добруването на народа.

Кметът на Община Левски Любка Александрова приветства ученици, учители, дейци на културата и просветата, жителите на град Левски с празника на българския дух. Подчерта богатството, което притежава народът ни, припомняйки думите на св. Кирил, изречени преди 11 века: „Голи са без книги всички народи”, богатство, което ни кара да се чувстваме горди. „24 май е истински български празник, символ на нашата признателност и благодарност към българското учителство от първоучителите св. св. Кирил и Методий до хилядите учители днес в класните стаи и аудитории, което и днес е символ на единството ни като народ и дух”, каза г-жа Александрова и пожела на всички учители и просветители в община Левски да запазят енергията, вдъхновението и дръзновението, с което градят устоите на българщината в душите и умовете на младите поколения, защото „народността на пада там, дето знанието живей”.
Празнично приветствено слово поднесе и председателят на Общински съвет –Левски Дочко Дочев.
Със заповед № 396 на кмета за празника бяха наградени: Мариела Николаева Любенова, европейски шампион по карате Киокушин за деца старша възраст, ученичка в Х клас на СУ ”Крум Попов” гр. Левски за отлични постижения в учебната и извънкласна спортно-състезателна дейност. Виолета Видолова Панайотова, главен учител в ДГ „Слънце” гр. Левски, носител на званието „Учител на годината 2017” присъдено от Председателя на СБУ и Почетно отличие „Неофит Рилски” на МОН, за цялостна високо професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование.
Празничен концерт изнесоха деца от подготвителната група в ДГ”Слънце”, ученици от СУ ”Крум Попов”, Мажоретен състав – Община Левски с ръководители Валя Маркова и Соня Дунева, ВГ ”Усмивка” и ВГ ”Лира” от ОУ ”Максим Горки” с ръководител Бойка Русанова, ВГ ”Фортисимо” с ръководител Мартин Йорданов от СУ ”Крум Попов”, ТС ”Незабравки” при Сдружение „С талант – изкуство от любители” с ръководител Павлина Генова.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация