С „Върви, народе възродени“ и слово „За буквите“ Плевен празнува 24 май (видео и снимки)

Хиляди плевенчани днес се включиха в тържествата, посветени на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. Литийното шествие, предвождано от плевенски свещеници с иконите на Светите братя Кирил и Методий, премина през центъра на града под звуците на Общинския духов оркестър.

Шествието стигна до новото място на паметника на Светите братя на едноименната улица в Плевен. Свещеници от плевенските храмове отслужиха молебен за здраве и благополучие, след което Диян Павлов, създател на музея Творителница О`Писменехъ, прочете „За буквите” от Черноризец Храбър. Признателните плевенчани отрупаха паметника на Светите братя с венци и цветя.

„Моля да ме извините, че пренебрегнах официалния ред и се обърнах първо към тези, които създават бъдещето на българския род – учениците, техните учители, дейците на науката, културата и изкуствата. Днес не е празник на институциите, днес е празник на целокупния български народ. Преди да заемем постовете, които по волята на народа заемаме временно, ние сме били ученици, учили сме се на четмо и писмо от нашите преподаватели. Безсмъртното дело на Светите братя Кирил и Методий отдавна е прекрачило границите на държавата, това е дело, което е предопределило съдбата на стотици милиони славяни в Европа, дело, което е наложило като равностоен признат славянският език заедно с тогавашната триезична догма. България и нейните просветители са дали на славянското племе мощно оръжие, което ни е запазило като народ през мрачните векове на османското робство, когато сме съхранили своята писменост, език и култура, които са се предавали и съхранявали в манастирите чрез хилядите безименни воини на словото, за да ни има нас като нация. Исторически факт е, че руският език, например, възниква на основата на старославянския, който пък е създаден на основата на старобългарския. Има с какво да се гордеем – дали сме на толкова държави и език, и религия, и култура, и азбука, трябва да бъдем горди с делото на Светите братя и на българските апостоли – просветители. На 24 май трябва да се чувстваме истински българи, за да я има България, за да ни има и нас в бъдещето с вяра и увереност, че не сме по-долу от другите европейски народи. Имаме законно основание да кажем със самочувствие: Аз съм българин! Да живее България! Честит празник на всички!”, каза в словото си кметът Георг Спартански.

На тържеството в Плевен бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, множество плевенчани и гости на града.

Празникът продължи с хоровото изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, в който се включиха 12 хорови формации – училищни, читалищни, Общински хор „Гена Димитрова” и хорът на Северняшкия ансамбъл.

По повод 24 май в алеята пред Военния клуб се провежда „Празник на книгата”. На същото място артисти от ДКТ „Иван Радоев” представиха за децата и техните родители откъси от любими детски приказки.

This slideshow requires JavaScript.