film izle

А защо да не помислим и за официалния празник на Плевен?

Плевенският кмет Георг Спартански предложи да се проведе референдум за определяне на Националния празник на България, като според него най-подходящият ден е 24 май. Той има своите аргументи, но според мен въпросът е твърде дискусионен. Първото, което ми идва наум – хем се гордеем, че сме дали писменост на всички славяни, хем искаме да си празнуваме само ние делото на светите братя Кирил и Методий. Иначе съм съгласен народът по-често да бъде питан по важни въпроси.

Но така или иначе засега 3 март е Националният ни празник, защото тогава е Освобождението на България от турско робство. А защо тогава 10 декември вече не е официалният празник на Плевен, след като това е денят на Освобождението на града? Ама бил ден на преклонение пред жертвите и смъртта не била повод за празнуване. А Освобождението не е ли? Ами във войната на територията на цяла България не е ли имало жертви, та празнуваме 3 март? И на тази дата се поздравяваме с „Честит празник!“. Ако някой обаче на 10 декември поздрави с „Честит празник!“, веднага бива скастрян, че на този ден трябва да скърбим, а не да празнуваме. А празникът на Плевен бил на 15 май. Само че доста иронично на този ден плевенчани се поздравяват с „Честит сбор!“. Този поздрав остана от времето, когато площадът и пешеходната зона се изпълваха с димящи скари, бира и кебапчета, чалга и сергии с гащи и чорапи, досущ като на селски сбор. Вярно, че Спартански забрани селянията, но сега пък много хора си спомнят с носталгия за нея.

Всъщност няма лошо Плевен да празнува по различни поводи, защо пък да няма и бира, и кебапчета /разбира се, не на площада/, но когато става въпрос за официален празник, според мен той трябва да е на значима дата със значимо за града събитие. И най-добре ще е плевенчани да се произнесат по въпроса в един местен референдум.

има 1 коментар
  1. Д.М. каза:

    Абсолютно съм съгласен с автора на статията; само ме тормози въпросът: „Кому е нужно да се занимаваме с подобни второстепенни въпроси, когато имаме жизненоважни такива за решаване?“
    Отговорът е ясен, де, ако знаете за елементарните принципи на манипулация 🙂

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация