film izle

Референдум за националния празник иска Спартански, предлага 24 май

Най-редно е при следващите избори да бъде проведен и референдум за това – кога да се отбелязва националният празник на България. Това заяви на първия си брифинг в общината след гостуването си в Москва на 25 май кметът Георг Спартански. Изявлението му беше по повод скандала с изказването на руския президент Владимир Путин за произхода на българската азбука.

„Докато бях в Москва разбрах за поредната дискусия – буквите български ли са, славянски ли са и тръгнала ли е писмеността ни от България или от Македония или откъде”, каза Спартански. Според него е изключително неприято, че при отбелязване на различни празници и исторически дати започваме задължително да се делим на русофили и русофоби. Да се „плюем” по медиите и да се питаме – дали Русия ни е освободила от братски чувства или за да ни зароби. Това според Спартански е една братоубийствена война, която бие по националното ни самочувствие и историята ни.

При евентуален бъдещ референдум Георг Спартански предложи 4 варианта за дата на национален празник. „3-ти март – Денят на освобождението от османско робство или владичество или както щете го наречете, защото има различни трактовки на термина. 24-ти май, който е празник на българската и славянската писменост /пак има различни трактовки/. 6-и септември, който е денят на Съединението, и 22-ри септември – обявяване независимостта на България. Единственият според мен ден и празник, който обединява всичките милиони българи в България и по света, е 24-ти май. Всички тогава се чувстваме горди и сме българи и вие виждате как в последните години се възражда този национален дух и този патриотизъм. Едно време ни караха по манифестации и се отчитахме, сега никой не кара никого. Хората от сърце излизат масово, пеят възрожденски песни, отбелязват деня на Кирил и Методий и техните ученици, като цяло българската култура и писменост и азбуката. И аз мисля, че е най-редно народът да се произнесе кой да бъде неговият национален празник. Моето лично мнение е, че 24-ти май – деня на светите братя и техните ученици светите седмочисленици, по хубав празник от този, който да обединява хората в България, няма….”

Георг Спартански заяви, че ще направи официално писмено предложение до държавните институции, от които зависи произвеждането на референдум. Той допълни, че кметовете на общини трябва да имат самочувствието да отправят предложения за национално значими проблеми до хората, които управляват държавата.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация