Състезание по изразително четене на немски език се проведе в Регионална библиотека „Христо Смирненски”

На 30 май в Ресурсния център за немска литература към Гьоте-институт в Регионална библиотека „Христо Смирненски” гостуваха ученици от Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици. Осмокласници от немската паралелка мериха сили в училищния кръг на Националното състезание по изразително четене, което се провежда за трета поредна година. Състезанието се организира от Централната служба за обучение в чужбина към Посолството на ФРГ като част от подготовката на изпита за придобиване на Немска езикова диплома (DSD I).

Учениците отново представиха откъси от оригинален немски юношески роман. Тази година – от романа, с който в Германия през 2016 година бе отбелязан Световния ден на книгата – ,,В плен на торнадото“, на вече световноизвестната германска писателка Анете Ланген. В събитието с радост се включиха и участниците в миналогодишното издание на конкурса.

Жури в състав: Румяна Стаменова и Вяра Кънчева – преподаватели в гимназията, и председател г-жа Ева Цик –  консултант по немски език за Североизточна България, оцени всеки от десетте участници по точно регламентирани критерии като произношение, темпо, сила на гласа, логическо ударение, подходяща за героите и сюжета интонация и контакт с публиката.

Всички останаха впечатлени от високото ниво на десетте смелчаги, които се представиха убедително, въпреки че изучават езика едва от няколко месеца.

Неочаквано силната конкуренция сериозно затрудни журито, но в крайна сметка регламентът бе спазен и за победител бе обявена Александра Пламенова Петрова. Заедно с аплодисментите и подаръците тя получи и нелеката задача да представи гимназията на финалния кръг, който ще се проведе на 19 юни в София.

За финалния кръг на училищата ще бъдат предоставени нови книги на още по-високо езиково ниво, а в журито ще участват само носители на езика.

В столицата Александра ще се състезава с победителите на училищните кръгове в DSD-училищата от цялата страна.

С тържественото провеждане на училищния кръг на състезанието Езиковата сложи начало на поредица от инициативи по повод националната инициатива „Седмици на немския език”, които ще се проведат в периода от 30 май до 15 юни.

Във фоайето на гимназията бе подредена изложбата на Гьоте-институт „Германия – страна на откриватели”. Най-нетърпеливите вече се заеха с решаването на забавните задачи към нея. Тържественото откриване предстой в петък, 2 юни, от 11.50 ч.  Още днес – на 1-ви юни, десетокласници ще представят проектите, с които тази година блестящо се представиха на изпита за придобиване на Немска езикова диплома (DSD I) и ще споделят своя опит с по-малките, на които изпитът тепърва предстои. Всички класове, които изучават немски, ще изпробват и новите образователни игри, дарени на Ресурсния център за немска литература към Регионалната библиотека. А екипът, обрал овациите на театралния фестивал в Монтана, разширява програмата и кани всички любители на Германия и немския език на Заключителен концерт на 15 юни от 18.00 ч. в зала „Катя Попова”.

One thought on “Състезание по изразително четене на немски език се проведе в Регионална библиотека „Христо Смирненски”

  • 19 юни, 2017 г. в 10:28
    Permalink

    В предпоследния абзац на статията, а именно: „С тържественото провеждане на училищния кръг на състезанието Езиковата сложи начало на поредица от инициативи по повод националната инициатива „Седмици на немския език”, които ще се проведат в периода от 30 до 15 юни.“ има допусната грешка в периода накрая на изречението. По смисъла на статията се вижда, че след числото 30 в конкретизиране на периода е пропусната думичката за месец май. Трябва да бъде: „С тържественото провеждане на училищния кръг на състезанието Езиковата сложи начало на поредица от инициативи по повод националната инициатива „Седмици на немския език”, които ще се проведат в периода от 30 май до 15 юни.“

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: