Осмокласничка от Езиковата гимназия с приз от Националния кръг на състезанието по изразително четене на немски език

 

Александра Петрова от 8 “д”  клас на ПГПЧЕ – Плевен, се класира на второ място на Националния кръг на състезанието „България чете на глас”.

На 19 май в София се проведе Националния кръг на състезанието по изразително четене на немски език. Надпреварата се организира от Централната служба за обучение в чужбина към Посолството на ФРГ. В нея участват само гимназии, в които се придобива Немска езикова диплома (DSD).

В столицата бяха поканени 16-те победителите на училищните кръгове в DSD-училища от цялата страна. За полуфиналите те бяха разделени на две групи по 8 ученици и четоха предварително подготвени откъси от книжката „Седмица от съботи” на Паул Маар. Две тричленни журита поставиха на всеки оценки от 1 до 5 за произношение, темпо, логическо ударение и артистичност. Определени бяха по трима финалиста от всяка група.

Самият финал се състоя в Посолството на Федерална република Германия. Шестимата финалисти четоха нови откъси от същата книжка. Въпреки организационните проблеми вследствие на извършвания в момента ремонт на сградата и преместването на събитието във фоайето, финалистите демонстрираха присъствие на духа и умение за бърза адаптация. След финала журито дълго заседава – явно затруднено от равностойното представяне на претендентите.

Александра Петрова бе класирана на второ място и получи грамота и много подаръци. Нейната преподавателка по немски език – г-жа Вяра Кънчева – е много доволна от класирането: „Александра се представи блестящо.  На нашето момиче се падна неблагодарната задача да чете първа. Публиката дълго аплодира артистичното й изпълнение. На съвместната вечеря в навечерието на финала разбрахме, че останалите участници в надпреварата са подготвяни за нея и от носители на езика, най-често доброволци по програмата Културвайт. Нашата гимназия очаква първата доброволка по тази програма едва през следващата учебна година. На този фон може само да се гордеем с постижението на Александра.”

One thought on “Осмокласничка от Езиковата гимназия с приз от Националния кръг на състезанието по изразително четене на немски език

  • 27 юни, 2017 г. в 08:23
    Permalink

    на тати момичето

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: