film izle

Шест кандидати ще се борят за едно място по медицина и фармация

На редовните кандидатстудентски изпити в МУ-Плевен ще се явят 1116 зрелостници

Общо 816 кандидат-студенти ще се състезават за 133 места, държавна поръчка, редовно обучение, по специалностите „Медицина” и „Фармация“, което прави средно малко повече от 6 кандидати, борещи се за едно място. В това число влизат 605 кандидати, посочили като първо желание специалност „Медицина“, и 211 кандидатстващи на първо място за „Фармация“. Зрелостниците, които ще участват в класирането само с оценките си от предварителните изпити, са 70. От общия брой 816 кандидати жените са два пъти повече (563 – 69%) от мъжете (253 – 31%). За първа година най-голям процент (48%) са кандидатствалите електронно чрез системата на сайта на университета, следвани от зрелостниците, подали документите си на място в Ректората – 37%, като все повече намалява делът на ползващите услугите на кандидатстудентските бюра в страната – 15%.

Към 30 юни 2017 г. за бакалавърските специалности след завършено средно образование документи са подали 362 кандидати. Общият брой места за прием по държавна поръчка за 9-те бакалавърски специалности на висшето училище тази година е 210. За тях зрелостниците имат и втори шанс да подадат своите документи – от 19 до 22 юли 2017 г. Тестът по биология за тези кандидати е на 27 юли. Те могат да участват в класирането с оценката си от предварителния или редовния изпит, само с оценка от матура по биология или с друг зрелостен изпит по избор.

Изпитът по биология за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ ще се проведе на 5 юли 2017 г., сряда, от 9.00 до 13.00 ч в 40 учебни зали на територията на Ректората и Учебния корпус с участието на 115 квестори – преподаватели и служители на университета. Вторият конкурсен изпит по химия за двете магистърски специалности е на 12 юли 2017 г. с продължителност също 4 часа.

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 8.00 до 8.30 часа. Точно в 8.40 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант по биология. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, декана на Факултет „Медицина” проф. д-р Аспарух Аспарухов, зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация