Кметът Спартански ще сезира прокуратурата за неистински документи при свикване на извънредната сесия

На извънредна сесия днес 22-ма от общинските съветници гласуваха „за” преобразуването на „Центъра за градска мобилност” от общинско предприятие в ЕАД. Други 16 бяха „против”, „въздържали се” нямаше.

Заседанието започна бурно, след като кметът на Община Плевен Георг Спартански обяви свикването му за незаконосъобразно. От поискалите извънредна сесия 14 съветници, подписите на 4-ма са неистински, обяви Спартански. Той даде повече подробности за мотивите си на извънредна пресконференция за представителите на медиите.

„Аз не знам кой, на какво основание и как е извършил това подправяне на документ, защото това е престъпление по Наказателния кодекс, но твърдя, че свикването на сесията е абсолютно незаконно, при грубо погазване на Правилника на Общинския съвет чрез фалшифициране на подписи. Това е неистински документ по НК, което е основание за търсене на наказателна отговорност. Поисках съветниците Петя Василева, зам.-председател на Общинския съвет, Николай Николов Маринов, председател на групата съветници „Патриоти за Плевен”, г-н Христофор Дочев отсъстваше, и четвъртият съветник, също Николай Маринов, да потвърдят истинността на своите подписи и автентичността на същите. Те не пожелаха, което за мен също е отговор в посока на питането ми дали тези подписи са истински. При това положение председателят на Общинския съвет Мартин Митев трябваше да извърши нещо много просто – да се увери в законосъобразността на собствените си действия по свикване на днешното заседание. Това щеше да стане много лесно чрез поименното извикване на съветниците и питане: Г-н /г-жо/ съветник, Ваш ли е подписът под искането за сесия? И в зависимост от отговора на тези 4-ма съветници, щеше да направи правилния извод дали сесията е законосъобразно свикана, или не. Г-н председателят не пожела да провери законосъобразността на свиканата от него на базата на искането на тези 14 съветници сесия. При това положение днешната сесия, каквото и решение да вземе, ще бъде незаконосъобразно и това ще бъде основание да наложа вето. Второто, което ще направя, е да сезирам областния управител по отношение незаконността на проведената сесия. Третото, но не по значение – още днес ще сезирам Районна прокуратура – Плевен, за извършеното престъпление. Считам, че личните апетити, груповите апетити, нечистите финансови интереси никога не са били, не са и не могат да бъдат основание да се извършват незаконни действия, които ярко бяха демонстрирани на днешното заседание. Убедено твърдя, че тук има извършено документно престъпление и ще сезирам прокуратурата за съставяне на неистински документ. Отправям и задочно предупреждение към председателя на Общински съвет – Плевен, г-н Мартин Митев – да не се случи така, че оригиналните подписи под подписката да изчезнат, защото това пък ще бъде основание на него да се повдигне отговорност. Силно се надявам оригиналната подписка да бъде съхранена. Това, което се случва сега, за моята 18-годишна практика в Общинския съвет, а и за всички общински съвети, които са съществували досега, никога не се е случвало – масово подправяне на подписи на общински съветници. Така Общинският съвет не може да работи – в услуга на частни и групови интереси, които нямат нищо общо с обществения интерес”, беше категоричен Спартански.

Председателят на ОбС – Плевен, Мартин Митев разпространи чрез медиите своята позиция относно провелата се извънредна сесия днес.

3 thoughts on “Кметът Спартански ще сезира прокуратурата за неистински документи при свикване на извънредната сесия

 • 14 юли, 2017 г. в 07:53
  Permalink

  Ей, двамата по-горе, герберски оФСе сте си и такива ще си останете..

 • 13 юли, 2017 г. в 18:45
  Permalink

  Спартански е един самозабравил се комплексар. До толкова, че е време да се намесят медицински лица!

 • 13 юли, 2017 г. в 13:13
  Permalink

  Къде се е чуло и видяло някой да привиква ей така човек и да го кара да се подписва и да проверява нещо си? Това е много обидно, унизително. Нима си мислят някои, че човек е овца в кошара и като му викнеш , той да изпълнява безропотно? И аз да бях, и аз нямаше да се унизя така, че да ходя да се подписвам само заради хатъра на някой и да ме проверява, какъв е той, инспектор ли?Какво става в тоя град боже

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: