„Островът на робите“ от Мариво – в аванс за най-новата премиера на Плевенския театър

„Островът на робите“ от Пиер дьо Мариво е най-новата постановка на плевенския ДКТ „Иван Радоев“. Режисьор е Васил Василев, сценограф и костюмограф е Константин Вълков. Премиерата ще бъде в края на септември, а какво ще се случи на сцената, екипът разкри на открита репетиция пред приятели в края на творческия сезон.

Дебютите в спектакъла са няколко – на Васил Василев като режисьор за пръв път на плевенска сцена, четирима от актьорите и сценографът също за пръв път се изявяват в тази пиеса. Която за пръв път се играе в България.

Не аз избирам пиесите, а пиесите избират мен, сподели режисьорът Васил Василев. „Имаше неща в текста, които ме провокираха и реших да експериментирам. Светкавицата, която се показва в една от сцените е мое изобретение и наистина има електричество, тя е почти реална“, сподели още той. Ново осветление, което рисува картините, ефектна сценография и интересни режисьорски решения, ще видят зрителите на новия спектакъл. „Това беше една от моите лични цели и задачи – да се опитам да направя текста приказен и фантастичен. Със средствата на театъра за едно кратко време да се пренесем в нереалното. На някои акцентът ще бъде демокрацията, на друг – любовта – зависи на кого какво му липсва“, отбеляза още режисьорът Васил Василев.

Авторът на пиесата – Пиер дьо Мариво, е френски писател от 17 век, за когото малко се знае.

Той е френски благородник, син на директора на Монетния двор, но фалитът на баща му става причина да се посвети на театъра и на журналистиката. (Той е създателят на седмичното списание „Френски наблюдател“.) Макар че учи право, той отказва да се посвети на адвокатската професия и се отдава на писане.

Мариво е публикувал голям брой пиеси и няколко романа.

На неговото име е наречено литературното течение „мариводаж“, отличаващо се с любопитната стилова смесица на изящен галантен маниер  и резки простонаречни обрати. Текстовете му са наситени с метафизика и двусмисленост, както и комедийни и простонародни ситуации.

Театърът на Мариво се счита за преход от италианската комедия на маските, с нейните традиционни персонажи, към по-съвременния литературен театър. Затова наричат Мариво „майстор на маските и иносказанието“.  Неговите герои също са своеобразни маски, зад които се крие истинската им същност. Много често това са млади хора, пред прага на независимия живот, пълни с несигурност и безпокойство, заради което крият истинските си чувства.  И тук се проявява талантът на Мариво да създава тънки психологически характеристики и нюанси.

Приживе Мариово е избран за член на Френската Академия, а по-късно – за неин секретар. С годините обаче, модата се променя и той починал почти забравен. Интересът към драматургичното му творчество с пълна сила се завръща през ХХ век и негови пиеси започват да се поставят с успех в театрите из целия свят. Преиздават се творбите му, пиесите му се реализират в киното и в телевизията. През 1997 г. на Бродуей със шумен успех се появява мюзикълът „Триумф на любовта по комедия на Мариво. Освен режисьори и продуценти (сред които е и Бернардо Бертолучи), особен интерес към творчеството на Мариво  проявяват съвременните теоретици на театъра, за проучване на механиката на сценичното действие.

В плевенския спектакъл на „Островът на робите“ от Пиер дьо Мариво участват артистите:

Адриан Филипов в ролята на Ификрат

Сергей Константинов – Арлекин

Бориса Сарафова – Ефросина

Мария Йорданова – Клеантис

Йоана Кирчева – Тривелин 1

Теодора Кулева – Тривелин 2

В тази постановка, чиято премиера е през септември, ще се състои актьорският дебют на плевенска сцена на Мария Йорданова, Йоана Кирчева и Теодора Кулева, най-новите попълнения в трупата на театъра през тази година.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: