film izle

В творителницата на Джими

Над два часа траеше завладяващият спектакъл или открит урок за малки и големи, в който Джими – Диян Павлов, започвайки от най-древните знаци в шумерската литература, проследи цялата история на писмеността. През Китай и пословичния за древната култура израз: „три каруци писмо“ – книгите на дървен носител, задължителни като количество за учения човек, до откриването на хартията в империята. Как два века китайците са опазили тайната й рецепта и как арабите са се домогнали до нея. Защо арабската писменост е сред най-красивите? Каква е тайната на красотата й? През египетската империя и папирусите й. Как се е произвеждал папирус? През елинската и римската империя и любопитната информация, че таблетът иде от Рим. Какъв е бил римският таблет? Всъщност, като дизайн изглежда много близък до съвременния. Какво е тетратаблет, предобразът на тетрадката?

На ръчно изработена от самия Джими реплика на първата печатарска преса на Гутенберг, невероятният сладкодумец направи демонстрация, отпечатвайки кратки текстове. Пренасяйки се в българското средновековие – от създаването на глаголицата и борбата й на арената на църковните канони за признаването й като официална, до кирилицата. От Яков Крайков (първият български печатар) до по-късната книга „Абагар“. Едно странно изглеждащо за съвременника ни като оформление издание. От Паисий и Софроний, до следосвобожденското училище с възрожденски дух и наистина любопитни правила.

Пред очите на аудиторията си Джими се преобразяваше за секунди, при това с движения и приказки, които сякаш бяха част от представлението, сменяше костюм след костюм и създаваше чувството, че това е един герой, прераждащ се през всичките тези светове, за които разказва.

Събитието започна в 18:00 на 20.07 и продължи до след 20, а публиката или по-скоро студентите беше най-вече от деца – 6-7 годишни и по-големи – 14-17, както и от техните родители. Всяка възраст има какво да научи, в края на невероятните интелектуални спектакли част от децата имат по-богата обща култура от мнозина наши съвременници на средна възраст. У повечето Джими отключва любознателност за цял живот, а у много от възрастните пробужда любознателното дете и това събитие е като интелектуално прераждане.

За презентацията е нужен JavaScript.

Малкият своеобразен музей на писмеността, известен още като „Творителницата на Джими“, Диян Павлов е направил с двете си ръце до най-малките детайли, до плочките и камъните в градината, изобразяващи глаголицата като магически символи.

Засега Джими е готов да изнесе нови спектакли-уроци за самоорганизирали се групи.

Ще спечели цяла България и бъдещето ни, ако на едно такова събитие присъстват и учители, и експерти в министерството на образованието, и автори на учебници. В хаоса, настъпил в просветата ни през последния четвърт век, няма да е пресилено, ако Джими бъде наречен Нов Възрожденец. Много може да се научи от маниера му на споделяне на знания, от духа му и ако бъде приложено пред по-широка публика, България ще има своя шанс. С по-жадно за знание, по-будно ново поколение.

Лично, призовавам всеки уважаващ себе си политик да се поинтересува от събитията на Джими, да присъства на някои и той може би ще спаси бъдещето ни.

Призовавам всеки уважаващ себе си телевизионер да се поинтересува от събитията на Джими, да се позамисли за представянето им пред по-широка публика.

Призовавам всеки деятел на културата и просветата да се поинтересува от събитията на Джими, най-малко ще обогати общата си култура, но може и да се вдъхнови, а и да възвести за случващото се в онази малка, приказна къща в Плевен.

Тук е ред да напомня, че преди година Силвия Томова съвместно с Джими направи премиерно представяне на книгата си „Печатаря“, историческия роман за първия български печатар Яков Крайков и книгата й сякаш оживя, а тя от своя страна предаде допълнително очарование на „Творителницата на Джими“ и сигурен съм, че още десетки будни български сърца и умове имат обща цел с този Творец.

Днес Джими става на 61 години. Да му честитим рождения ден и да му пожелаем още дълги години светъл път.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация