Съветниците от БСП са категорично против преобразуването на Центъра за градска мобилност

Позицията на общинските съветници от БСП в Плевен и местната коалиция „БСП и ПК „Тракия“ във връзка с решението на Общински съвет – Плевен за преобразуването на общинското предприятие „Център за градска мобилност“ в ЕАД беше представена днес на пресконференция в клуба на БТА.

„Бидейки конструктивна опозиция, БСП – Плевен винаги се е водила само и единствено от интересите на плевенските граждани и поради това и петимата ни съветници гласуваха категорично против направеното предложение, защото се водим от идеите, че всеки общински и областен център трябва да разполага със съответните общински предприятия” – заяви лидерът на плевенската организация на БСП Свилен Атанасов. Той уточни, че общинските предприятия гарантират както работна ръка, така и рентабилност, и печалбата, която ежегодно калкулират, гарантира социалните плащания на община Плевен. Атанасов добави, че има какво още да се желае в дейността на общинското предприятие за градска мобилност и на първо място това е категоризацията на Автогара – Плевен.

Общинският съветник от БСП Цветко Цветков подчерта, че между двете сесии, на които беше гласувано решението за преобразуване на общинско предприятие „Център за градска мобилност“ в ЕАД отлагателното вето на кмета се допълни и обогати с аргументи за незаконосъобразност от страна на областния управител. Цветков допълни, че своето решение общинските съветници са взели, след като обстойно са се запознали с работата и резултатите на общинското предприятие „Център за градска мобилност“.

„Няма как да се посегне на такова предприятие, когато тенденциите в последните 6-7 години показват, че то се развива икономически стабилно, увеличават се приходите му всяка година с по 100-150 хиляди лева и в общината от неговата дейност влизат около милион и 200 хиляди, които подкрепят приходната част на общинския бюджет. Тенденцията през тази година е този резултат да бъде по-висок – не само от това, че се разшири синята зона и започна дейността си този паяк, като една санкционираща мярка, а и защото системата на контрол и на отчетност води до това, че всеки един лев, постъпил в предприятието, отива по сметките на общината и в съответната данъчна служба.”

Цветков е категоричен, че няма никакъв шанс да се реализира преобразуването и ще се тръгне по пътя на нескончаеми съдебни дела. По думите му – няма такова търговско дружество на територията на Плевен, което да формира такива приходи, каквито формират общинските предприятия. Цветков предупреди, че се прокрадват и идеи да се преобразуват и „Жилфонд” и общинското предприятие „Земеделие и гори” и те да се превърнат в търговски дружества.

Цветков допълни, че в този тежък политически дебат за бъдещето на общинското предприятия „Център за градска мобилност“ има и нещо много положително.

„Положителното е, че този дебат от различен ъгъл фокусира вниманието на всички върху един нерешен проблем – категоризацията на Автогара – Плевен. Това може да стане сега, през август, с един анализ, който препоръчаме ние като група съветници. Да се види какви икономии на средства от изпълнени проекти има налични, какви проекти няма да бъдат изпълнявани и да се коригира инвестиционната програма на общината с няколко допълнения. Те да бъдат – изпълнение на проект „Вход – изход на Автогара – Плевен”, каквото е едно от изискванията за около 30 хиляди лева. Второ – откриване на процедура за изграждане на навесите на пероните, някои специалисти твърдят, че това ще струва около 300 хиляди лева, като се търси аналог с навесите на тролейбусното депо.” На трето място общинския съветник посочи, че спешно трябва да се направи ремонт на плаца, тъй като той е неравен и дори има дупки, които застрашават ходовата част на автобусите. Според Цветков е наложително да се изгради и система за видеонаблюдение на автогарата. Решението за категоризация на Автогара – Плевен, според Цветко Цветков, трябва да се вземе в диалог с автопревозвачите.

One thought on “Съветниците от БСП са категорично против преобразуването на Центъра за градска мобилност

  • 2 август, 2017 г. в 07:24
    Permalink

    Как не ги е срам тези аутсайдери да лъжат? ОП „Градска мобилност“ е пародия на общинска структура, в която се краде безобразно! БСП имат назначени 15 лапачи в ОП.Как няма да защитават краденето, щом е в техния джоб?

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: