film izle

Фарсът с фалшивите новини

И тази сутрин в националното радио бяха поканени експерти за дискутират проблема с фалшивите новини. Не че този проблем е от вчера, не че е и от преди година. Не че е и откакто да има фейсбук или даже интернет. И ако народът е достатъчно паметлив (нещо, в което дълбоко се съмнявам), ще си спомни, че фалшиви новини е имало и при драконовата цензура преди 1989-а. Но бумът на фалшивата информация и порнографията дойде, когато цензурата беше „прогонена с бич от държавата“ и забранена. Защо? Ами народът беше гладен за глупости. И докато им се наслаждаваше, с тях погълна и много горчиви залъци чиста истина. Така и не разбра как му се случиха много сериозни неща: докато го ограбваха – чрез пирамиди, касови и масови приватизации, откупуваха за стотинки земите му или опустошаваха поминъка на родителите му на село, този народ четеше и „не вярваше“, че Камен Водиничаров бил гей, че Азис си присадил втори член, а забравени вече фолк-фурии си откупували парцели на луната; четеше (между впрочем и в „сериозни“ медии), че в България безработицата била по-малка от процент (и то нямали работа само мързеливи и некадърни хора), когато безработицата надскача сериозно 10 %, които отдавна вече се признават за почти задължителни при „работещата икономика“, че доходът на средния българин, а не „средният доход на българина“ е над 1000 лева и т.н.

И докато големите жълти издания, десетките хай лайф, лайф стайл, поп фолк и звездни вестници и списания се отпечатваха в десетки хиляди тиражи, а телевизията заприличваше все повече на тях, в интернет форумите се защитаваше с нокти и зъби, до кръв, тезата, че медийно затъмнения нямало, че народът се забавлявал, че това било свободата и че понеже-защото-нали народът бил глупав и купувал, от това се възползвали търговците.

Само че нещата не стоят точно така. Ако не ми вярваш, можеш да си направиш един много прост експеримент. Направи си блог. Дори да нямаш технически умения и време да се занимаваш, можеш. Има платформи за любители, в които с две-три команди се прави регистрация и профил, по-лесно е и от регистрация във фейсбук. Измисли си сензационна новина. Или направо я копирай, за да си сигурен, че е атрактивна и някъде се разпространява добре. Ще е истинско чудо, ако предизвикаш някакъв интерес. Ако си способен да си измислиш супер новина – пак ще е същото. Колкото и сензационна да е тя. Но ако на някого му хареса и този някой е от будещите интерес, и той те препечата (редовна практика в интернет), уверявам те, ще разбереш колко интересна новина си измислил. Поне четири пъти видях с очите си как афоризми на неименити автори, с един два лайка във фейсбук, бяха „измислени“ (т.е. откраднати) от Иво Сиромахов и лайковете ставаха хиляди.

Какъв извод можем да си направим? Че не интересът на народа към конкретната новина определя търговския й успех, а това кой предлага тази новина. Не глупостта на народа създаде най-сензационните, най-жълтите вестници, десетките хай лайф, лайф стайл, поп фолк и звездни издания, а те подхраниха глупостта на народа.

Бил съм продавач на вестници много преди Делян Пеевски да обсеби целия пазар. Бракувах с кашони точно от най-тиражираните списания. Всеки ден се хвърляха милиони в пещта за претапяне. От къде се вземаха тези пари? Е, всеки може да направи своите предположения, но за тузовете беше икономически изгодно да ги изгарят, защото така си създадоха и звездите, и новините, които им бяха приятни. Изобщо – културата.

Бързо беше завладян и интернет. Уж територията на свободното слово. Само че в мрежата има хора. И СЕО оптимизация, всичко това струва пари, много пари. И твърдението, че се пишат глупости, защото това привличало кликове, е друг вариант на онова твърдение, че народът искал да купува глупости, затова имало такива издания.

Много наивно твърдение.

Защо ги има фалшивите новини? Кой има интерес от тях? Е, на този въпрос ако се отговори, всичко ще стане ясно.
Кой?
Много простичко е.
В интернет е алтернативата на информацията. Потенциалът за свобода на словото. А тази свобода е опасна. И лишава от влияние…

Кого? Точно големите, националните медии. Хубаво е по-малко да му се вярва (на интернет). Хубаво е да се знае, че там има фалшиви новини. И има фалшиви новини.

Както казах, всеки не може да ги създава. Пак ще те подканя, направи експеримента. Направи си блог или разпространи чрез профила си във фейсбук която си избереш сензационна новина. Уверявам те, няма да направиш повече от това да си купиш или да захвърлиш един вестник, да смениш канала на телевизията. Един от многото си.

И да искаш, не можеш да СЪЗДАДЕШ фалшива новина. Правят го добре платени организирани групи. И ако проследим внимателно отношенията на сайтовете, които създават фалшивите новини, пак ще стигнем до онези жълти издания, които бяха на хартия, а чрез „звездите им“ – пак до националните медии.

В условията на море от фалшиви новини, всеки сериозен човек търси потвърждение от „официални източници“ и пак опира до националните медии.

Шумотевицата около фалшивите новини е „Крадецът вика: дръжте крадеца“. И колкото повече трае тази шумотевица, толкова повече националните медии ще укрепват влиянието си, а фалшивите новини ще стават повече.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация