film izle

Община Плевен е олекнала с близо половин милион лева заради нерегламентирани сметища

От 2015 година досега Община Плевен е похарчила около 450 хиляди лева за справяне с нерегламентираните сметища, които непрекъснато се увеличават. Това отчете на среща с шефовете на почистващите фирми в града и с журналисти кметът Георг Спартански. Той посочи, че за 2015 година за почистване на нерегламентирани замърсявания от общинския бюджет са похарчени 248 000 лева. За следващата 2016 година общинската хазна е олекнала с още 145 800 лева, а за първите 7 месеца на тази година са „потрошени” още 52 500 лева. Въпреки че има низходяща тенденция, общата сума от над 446 хиляди лева за две години и 7 месеца за почистване на незаконните сметища е стряскаща, алармира кметът. Той добави, че ако се добавят и 200 хиляди за ремонт на детските площадки, разрушени от вандали, общата сума възлиза на 700 хиляди.

„Става въпрос за едни суми, които изтичат в „тоалетната чиния” заради това, че някои са със съзнанието на примати и неандерталци. Затова аз категорично не съм съгласен, без да идеализирам работата на фирмите, че хората по почистването не си вършат работата. Без да си затварям очите и за някои пропуски, основната причина градът да е в това състояние е съзнанието на неговите граждани.”

Кметът допълни, че не приема за нормално в XXI век и в страна, която от 10 години е член на ЕС, работници по чистотата от малцинствен произход да бъдат заплашвани със саморазправа и убийство и срещу тях да бъдат насъсквани кучета, каквито случаи има в Плевен. Спартански цитира инциденти, в които служители на почистващите фирми са били обиждани на расова основа, замеряни са с развалени плодове и зеленчуци и дори с пликове, пълни с урина.

Кметът поясни, че почистващите фирми имат задължение да изхвърлят отпадъците, но никъде в договорите им не пише, че трябва да събират около контейнерите още 3 пъти повече боклук. Това би означавало да ангажират допълнителна техника и хора, което може да провали целия график по сметосъбирането и сметоизвозването.

От своя страна шефовете на почистващи фирми се оплакаха от зачестилите случаи на откраднати, запалени или потрошени контейнери. Те предупредиха гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци в контейнерите, тъй като това поврежда, освен самите съдове, и техниката, с която се транспортира и преработва боклукът.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация