film izle

След поредния шок – отново за детското насилие и делегираните бюджети

България е шокирана. И има защо. Петнадесетгодишно момче убива с нож момиче на единадесет. Според официалната версия било заради спор къде ще пушат наргиле.

Сега обществото пак ще започне яловите дебати, които гръмват на утринта след всяко тежко престъпление, извършено от непълнолетен, и отшумяват до вечерта. Протичат почти по един и същи начин. Все ще се намесят политически ултраси, които да използват личната трагедия като инструмент за пропаганда. Ще има малко дърлене на тема ляво или дясно, родителите или учителите са виновни, докато накрая се стигне до консенсус, че родителите носят най-голямата вина, защото трагедията не е сполетяла никого от спорещите, а и родителите винаги имат някаква вина: я са психари, я сектанти, я бедни, я безпомощни, я са глупаци, я пияници, я са из чужбина, я са загинали (какво безобразие, а, да загинеш и да оставиш живи деца)… Я са болни, я от тези, които довчера са сочили с пръст за виновни други родители на други деца, които са били субект или обект на друго престъпление.

Но независимо до колко са виновни родителите, соченето на един виновник не е най-конструктивният подход към проблема, защото жертви на зле възпитани от родителите си деца стават и добре възпитани от родителите си деца. Колкото и добре да е възпитано едно дете, то може да бъде убито, пресичайки правилно пешеходна пътека от зле възпитания си връстник или батко/кака, каращи без книжка откраднато превозно средство.

Не, че после няма да бъдат обвинени в мрежата родителите и на убиеца, и на жертвата.

Време е, отдавна е време вместо да се сочат все виновни родителите, да се признае, че никак не е читава социалната среда, в която израстват и се формират личностите. Никак не е читава.

И е обяснимо. Що се отнася за Бургас, никак не се учудвам. Сред учителите, както навсякъде, има всякакви – и светци, и дяволи. Сещам се за едно същество, което чрез интернет тормоз погуби един наш сънародник, емигрирал в Кипър, а после открито се гаври със скръбта на осиротелия му син. Невероятно, но факт – това е поведение на учител от Бургас в интернет.

В същото време високо ерудирани и интелигентни преподаватели не могат да заемат мястото си заради интриги на такива като гореспоменатия или не могат да издържат психически на атмосферата – сред все по-озлобените свои колеги и все по-зле възпитаните деца.

Защото училището отдавна изгуби възпитателната си функция!

И защо? За една от причините, според мен, време е да се признае Даниел Вълчев за престъпник, при това извършил толкова тежко престъпление срещу България, каквото малко военни престъпници са извършили срещу когото и да било. С налагането на делегираните бюджети в училищата, много училища бяха закрити, а всички други малко или много се съобразяват с това условие и гледат да задържат като бройка дори и крайно недисциплинирани и зле възпитани деца, а те влияят на останалите. Атмосферата става все по-подходяща за всякакви морални експерименти от страна на подрастващите и разбира се, така оформят своя лишена от контрол социална среда.

Година след година тази среда става все по-неконтролируема, дива и рискована.

Родителите губят в нея децата си.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация